Dünyanın en yoksul ülkesini duyan şaşkına dönüyor! Afrika ülkeleri değil, yanıbaşımızda çıktı

Dünyanın en fakir ülkesi meğer bizim de komşumuzmuş! Tüm detaylar haberimizde.

Dünyanın en yoksul ülkesini duyan şaşkına dönüyor! Afrika ülkeleri değil, yanıbaşımızda çıktı

Dünyanın en fakir ülkeleri Afrika ülkeleri değilmiş! Listeyi duyan çok şaşırıyor! Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

DÜNYANIN EN FAKİR ÜLKELERİ

Dünyanın ikinci en küçük kıtası olan Avrupa'da ekonomik refah ülkeden ülkeye değişkenlik gösteriyor. Doğu Avrupa ülkeleri ve özellikle Sovyetler Birliği çöküşünün etkilediği ülkeler şu an en fakir Avrupa ülkesi olma yolunda ilerliyor. Dünya Bankası 2021 senesi kişi başına düşen GSMH verilerine göre en fakir Avrupa ülkeleri de belli oldu. Doğu Avrupa ülkeleri arasında yer alan Ukrayna'da yarı başkanlık sistemi uygulanıyor. Birleşmiş Milletler kurucu üyelerinden olan ülke kaynakları olmasına rağmen ekonomik sıkıntılarla boğuşuyor. 2021 senesinde kişi başına düşen GSMH 3 bin 540 dolar olarak hesaplandı. Doğu Avrupa'da yer alan Moldova Birleşmiş Milletler, Avrupa Konseyi, Dünya Ticaret Örgütü, Birlik Üçlüsü gibi kuruluşlara üye ülkelerdendir ancak 1992 senesinden 2001 senesinde kadar önemli bir ekonomik kriz yaşamıştır ve 2021 senesinde kişi başına düşen GSMH 4 bin 570 dolar olarak hesaplanmıştır. Avrupa'nın en fakir ülkelerinden üçüncü sırada Arnavutluk yer alıyor. 2021 verilerinde kişi başına düşen GSMH 5 bin 210 dolar olarak hesaplanmıştır. Güneydoğu Avrupa'da yer alan Makedonya da BM, NATO, Dünya Bankası gibi kuruluşlara önemlidir. Yolsuzluk ve verimsiz yasal yapı olması halkın fakirleşmesine sebep olmuştur. 

avrupa'nın en fakir ülkeleri

2021 senesinde kişi başına düşen GSMH 5 bin 720 dolardır. Güneydoğu Avrupa'da Balkanlar bölgesinde yer alan Bosna Hersek Birleşmiş Milletler ve Avrupa Konseyi gibi önemli kuruluşlara üye ülkelerdendir. 2021 senesinde ülkede kişi başına düşen GSMH 6 bin 90 dolar olarak hesaplanmıştır. Beyaz Rusya Doğu Avrupa'da yer almaktadır ve İkinci Dünya Savaşı'nda yaşanan yıkımlar ülkeyi epey etkilemiştir. Ülke kuruluşundan bugüne kadar Birleşmiş Milletler üyesidir, insani gelişme sıralaması yüksek olsa da 2021 senesinde kişi başına düşen GSMH 6 bin 330 dolardır. Güneydoğu Avrupa'da yer alan Sırbistan tekstil, kimya, ilaç gibi ihracatlarla ekonomisini ilerletmektedir. Yabancı yatırımla uğraşan ve yüksek işsizlikle boğuşan ülkede 2021 senesinde kişi başına düşen GSMH 7 bin 400 dolardır. Güneydoğu Avrupa'da yer alan Karadağ ülkesinde işçiler bütün sektörlerde düşük ücret aldığı için ve hükümette yaşanan yolsuzluklar sebebiyle ekonomik anlamda etkilenmiştir ve 2021 senesinde kişi başına düşen GSMH 7 bin 900 dolar olarak hesaplanmıştır. Avrupa güneydoğusunda yer alan Bulgaristan son dönemlerde ülkelerin yaşadığı ekonomik krizlerden etkilenmiştir ve yüzde 24 oranında vatandaş yoksulluk sınırı altında yaşamaktadır. 2021 senesinde kişi başına düşen GSMH 9 bin 540 dolar olarak hesaplanmıştır. En büyük yüzölçümüne sahip ülkelerden olan Rusya'da 2021 senesinde kişi başına düşen GSMH 10 bin 690 dolar olarak hesaplanmıştır.