Dolar kurunda kafa karıştıran tahmin! 7 kurum birden açıkladı: Yatırımcılar şaşkına döndü!

Türkiye ekonomisinin lokomotifi şeklinde tanımlanan dolar kuru, yatırımcıların en çok dikkat ettiği konuların başında gelmekte. Son dönemde meydana gelen dalgalanmalara yanıt olarak yabancı kuruluşlar ise 2024 yılının sonuna yönelik dolar kuru tahminlerini açıkladılar. Ancak tahminlerdeki bu farklılıklar yatırımcılar arasında belirsizlik yaratıyor.

Dolar kurunda kafa karıştıran tahmin! 7 kurum birden açıkladı: Yatırımcılar şaşkına döndü!

Merkez Bankası'ndan Geri Çekilme Stratejisi!

Merkez Bankası'nın dolar kuruna ilişkin önceki tahmini 37.7463-37.3667 Türk lirası aralığındaydı. Ancak son değerlemelerde bu rakamlar yukarı yönde revize edildi. Gelecek 12 aya ilişkin dolar kuru tahmini 41.4115 TL'den 41.5175 TL'ye çıkarıldı. Bu durum döviz kurlarındaki yükseliş eğiliminin devam edebileceğine işaret ediyor.

Yabancı Kuruluşlardan Çelişki Dolu Tahminler

Dolar kurunda kafa karıştıran tahmin

Yabancı kurumların dolar döviz kuru tahminleri büyük farklılıklar gösteriyor. En iyimser tahminin Wells Fargo'dan geldiği görüldü. Banka, yıl sonuna kadar dolar kurunun 32,5 TL'ye ulaşmasını bekliyor. Ancak HSBC, Morgan Stanley, Fitch, BNP Paribas gibi yatırım bankaları doların kurunun 36TL'yi geçebileceğine inanıyor. Bu arada Commerzbank, dolar kurunun 35 TL rakamında kalacağını söyleyerek tahminini aşağı yönlü revize etti. Deutsche Bank'ın tahmini ise 37TL.

Döviz Kuru Koruma Mevduat Programı'nın (KKM) son dönemdeki değer kaybı da dolar kurunu etkilediği değerlendirilen önemli bir faktör. KKM'nin 60,9 milyar TL'lik azalması döviz talebini artıracak ve döviz kuru üzerinde baskı yaratacak.