Dolar kurunda ezber bozan karar! 100 doları olan bile tir tir titreyecek

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nda (TCMB) Hafize Gaye Erkan'ın istifasının ardından, uluslararası bankalardan JPMorgan, Merkez Bankası'nın faiz politikasında değişiklik olasılığının yükseldiğini belirterek, dolar sahiplerini uyardı. Ayrıntılar haberimizde...

Dolar kurunda ezber bozan karar! 100 doları olan bile tir tir titreyecek

8 Haziran tarihinde başlayan görev sürecinin ardından Para Politikası Kurulu (PPK) toplantılarında 8 kez faiz artışına giderek politika faizlerini yüzde 8.5'ten yüzde 45'e kadar yükselten Hafize Gaye Erkan, istifa etti. Yerine ise şu anki TCMB Başkan Yardımcısı ve PPK üyesi olan Dr. Fatih Karahan atanmıştı.

Erkan'ın istifasıyla ilgili yapılan açıklamalarda, kendisi ve ailesi hakkında dönen 'itibar suikastı' iddiaları öne çıktı. Ancak Resmi Gazete'de yer alan 'görevden alındı' ifadesi, tartışmalara neden oldu.

JPMorgan'ın yayımladığı bilgilendirme notunda, Fatih Karahan'ın atanmasıyla birlikte faiz artırımına devam edilme olasılığının arttığı vurgulandı.

DOLARI OLANLAR DİKKAT

dolar

Hafize Gaye Erkan'ın dönemindeki son Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında, uzun süredir devam eden parasal sıkılaşma politikalarının tamamlandığı ve faizlerin, beklenmedik bir veri gelmediği sürece mevcut seviyelerde tutulacağı açıklanmıştı.

Ancak JPMorgan, yaşanan görev değişikliği sonrasında 22 Şubat tarihli toplantıda yeni bir faiz artırımı kararının alınabileceği uyarısında bulundu.

Mevcut dolar/TL paritesinin, faizlerin değişmeyeceği bir senaryoyu fiyatladığı düşünülmekte. Ancak beklenmedik bir faiz artırımı kararı durumunda dolar kurunda ani düşüşler yaşanabilir. Bu nedenle JPMorgan, dolar pozisyonu alacak yatırımcılara 250 baz puanlık faiz artırım olasılığını göz ardı etmemeleri gerektiğini vurguladı.