Dolar kurunda deprem yaratacak karar! Merkez Bankası bombayı patlattı

Merkez Bankası (TCMB), geçtiğimiz Şubat ayında faiz oranlarını artırdıktan sonra değiştirmeyerek parasal sıkılaştırma sürecini tamamladığını duyurdu. TCMB'nin yeni açıklamasında piyasa beklentilerinin aksine bir dil kullanılmış olsa da yeni faiz hareketinin dolar kuru üzerinde önemli bir etki yaratması beklenmekte.

Dolar kurunda deprem yaratacak karar! Merkez Bankası bombayı patlattı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nda (TCMB) 28 Mayıs seçimleri sonrası göreve gelen Hafize Gaye Erkan'ın öncülüğünde "finansal sıkılaştırma" sürecine başladı ancak Haziran ayında başlayan faiz artırımları serisinin, Şubat ayı içinde alınan pas geçme kararıyla sona erdiği görüldü.

Merkez Bankası, birkaç ay önce yayınlamış olduğu Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı raporunda faiz oranının yüzde 45'te sabit kalacağını belirtmişti ancak başkanlık değişikliği sonrasında dolar sahipleri için hala büyük endişeler var.

TÜM BEKLENTİLER TERS KÖŞE YAPABİLİR

Bugün BDDK haftalık finansal verilerini açıklarken, TCMB de 22 Şubat tarihinde PPK toplantısının özet metnini paylaştı. Bu belgenin en dikkat çekici kısmı şu ifadeydi:

Dolar kurunda deprem yaratacak karar! Merkez Bankası bombayı patlattı

"Ulaşılan parasal alandaki sıkılık düzeyinin finansal ve aynı zamanda ekonomik koşulların üstündeki gecikmeli etkilerinin önümüzdeki dönem içinde yakından izlenme durumunun olduğu belirtilerek, enflasyonun görünümünde hem belirgin hem de kalıcı bozulma öngörülmesi halinde para politikasının duruşunun sıkılaştırılmasına gidileceği bildirildi"

Ekonomistler faiz oranlarının yaz sonuna kadar %45 seviyesinde kalmasını ve bu yılın sonlarında düşürülmesini bekliyor. Bu beklentilere rağmen Ocak ayı enflasyon verilerinin beklenenden iyi gelmesi, TCMB'nin bugünkü açıklaması faiz oranlarının %45'i aşabileceği yönündeki beklentileri tazeledi.

Ekonomistler "Eğer bu gerçekleşirse doların değeri artabilir" uyarısında bulundu.

TCMB'nin enflasyonun düşüş eğiliminde olduğuna ilişkin bu açıklamaları, faizlerin yeniden artırılması durumunda dolar kurunun ciddi oranda değer kaybedebileceğine dair bir işaret olarak yorumlandı. TCMB, 31 Mart yerel seçimleri öncesinde dolar/TL paritesini daha da dengelemek amacıyla ekonomi piyasasına arka kapıdan müdahale etmeye devam ediyor. Doların zayıflaması sürpriz olmayacaktır, çünkü ekonomik piyasaların 2024 yılının geri kalan kısmı için %45'lik kilit oran beklentilerini aşması durumunda parasal sıkılaştırma sürecinin daha sıkı yürütüldüğü izlenimi oluşabilir. Bu tür önlemlerin alınması halinde döviz kurları.

"KKM için yeni kısıtlamalar bekleniyor"

BDDK, bugün yayımladığı raporda, döviz kurundaki hızlı değerlenmeyi önlemek amacıyla uygulamaya konulan Döviz Koruma Mevduatı (KKM) tutarındaki düşüş eğiliminin sürdüğünü bildirdi. 27 haftadır düşüş yaşayan KKM, 139 milyar dolardan 78 milyar dolara geriledi.

KKM'nin haftalık erime oranı %1'e düştü ancak merkez bankasının önümüzdeki günlerde yeni kısıtlamaları kaldırmasıyla KKM'nin tasfiye çabalarının hızlanması bekleniyor.