Bunu bilmeyen kiracılar şimdi yandı! Ev sahiplerinin büyük tuzağı açığa çıktı

1 Temmuz'da kira zam sınırının sona ermesiyle birlikte, ev sahipleri kiracıları üzerinde baskı kurmaya başladı. TÜKONFED Emlak Komisyonu Başkanı Bora Tren, ev sahiplerinin kiracıları zor durumda bırakmak için çıkış taahhütnamesi alarak ve peşin kira talep ederek yöntemlere başvurduklarını açıkladı. Tren, bu durumun kira tespit davalarında artışa yol açabileceğini ve bölgesel kira artış oranlarının belirlenmesi için çabaların artması gerektiğini ifade etti.

Bunu bilmeyen kiracılar şimdi yandı! Ev sahiplerinin büyük tuzağı açığa çıktı

Yüzde 25 kira artış sınırının 1 Temmuz'da sona ermesinin ardından ev sahipleri kiracılara baskı yapıyor. TÜKONFED Emlak Komisyonu Başkanı Bora Tren, kira anlaşmazlığı davalarının artacağını öngörerek ev sahiplerinin peşin kira ve çıkış taahhütleri talep ettiğini kaydetti. Tren, kira artış oranlarını yönetecek bölgesel düzenlemelere duyulan ihtiyacı vurguladı.

Bunu bilmeyen kiracılar şimdi yandı! Ev sahiplerinin büyük tuzağı açığa çıktı

ESKİ SİSTEME DÖNÜLECEK Mİ?

Tren, uzatma olmadığı takdirde kiraların yıllık enflasyon oranlarına göre ayarlanacağı önceki sisteme geri dönüleceğini belirtti. Buna karşılık mülk sahipleri, çıkış taahhütleri talep etmek ve bir yıllık kiranın peşin ödenmesi gibi kendi tedbirlerini uygulamaya başladı. Kira ayarlamalarıyla ilgili davaların yakın gelecekte iki, hatta üç kat artacağı beklentisiyle, bu eylemler kiracılara önemli ölçüde yük getirmektedir.

TÜKONFED'den Tren, konuyla ilgili kapsamlı araştırmalar yaptıklarını vurgulayarak, spesifik konulara yönelik bölgesel çalışmaların yapılabileceğini öne sürdü. Ankara'dan bir yer ve Etiler'de bir yer gibi yerlerin kendine has dinamikleri nedeniyle farklı düzenlemelere ihtiyaç duyabileceği göz önünde bulundurularak, kira artışlarına farklı bölgelere göre değişen limitler uygulanması olasılığını önerdi.

Avukat Alican Şatır ise konuya ilişkin şu sözleri sarf etti:

"Yüzde 25 sınırı getirilince insanlarda kısa süreli bir heyecan oluştu. Bir anda 'kızım taşınacak', 'bunu kabul etmezsen seni evden atarım' gibi kiracıları dezavantajlı duruma düşürebilecek açıklamalar yapılmaya başlandı. Bu yasa aslında hem kiracılar hem de ev sahipleri için zorluklar yarattı, şahsen ben bunun 1 Temmuz'dan sonra uzatılacağını düşünmüyorum."