Bu Yeni Formülle Milyonlarca Kişi Emeklilik Hakkı Kazanacak! 5510 Sayılı Kanuna Tabi Olmayanlar da Yararlanabilecek

Milyonlarca kişi, 5510 sayılı kanuna tâbi olmasalar bile bu formülle emekli olabilir! Sigortalı bir işte çalışmayanlar da aylık prim ödeme koşuluyla emekli olabiliyor. Çalışmayan, malul, yaşlılık aylığı almayan, 18 yaşını dolduran, bir ay içinde 30 günden az, part-time çalışan, geçmişte çalışıp ara verenler isteğe bağlı sigortadan yararlanabilir. İşte, isteğe bağlı sigortalı emeklilik şartları...

Bu Yeni Formülle Milyonlarca Kişi Emeklilik Hakkı Kazanacak! 5510 Sayılı Kanuna Tabi Olmayanlar da Yararlanabilecek

5510 sayılı kanuna tâbi zorunlu sigortalı olmayı gerektirecek şekilde çalışmayanlar, isteğe bağlı sigorta sistemiyle emekli olabilecek. Sigortalı bir işte çalışmayanların yanı sıra yarı zamanlı işlerde çalışanlar da bu fırsattan yararlanabilecek. Eksik prim günlerini tamamlayarak emeklilik aylığına hak kazanılabilir ve sağlık hizmetlerinden faydalanılabilir. Bu yıl için isteğe bağlı sigortada en düşük prim günlük 144 TL (aylık 4 bin 292 TL) olarak uygulanacak.

İsteğe Bağlı Sigortaya Başvurabilecek Kişiler Kimlerdir?

Başlangıç tarihi Mayıs 2008 ve sonrasına denk gelenlerin emeklilik için 63 yaşını doldurması gerekiyor. Belirli bir süre kamuda çalışanlar gerekli koşulları sağlamaları durumunda isteğe bağlı iştirakçi olarak primlerini ödeyerek emekli sandığı mensubu olarak emekli olabilir. Ayrıca, zorunlu sigortayla çalışmaya başlama durumunda isteğe bağlı sigorta primleri iade edilir. Kamuda iş sözleşmesinin askıda kaldığı dönemde de isteğe bağlı sigorta yapılabiliyor.

İsteğe Bağlı Sigortada Ödenecek Prim Tutarı Ne Kadar?

İsteğe bağlı sigortada ödenecek prim tutarı kişi tarafından belirlense de alt ve üst sınırlar bulunuyor. En az brüt asgari ücretin yüzde 32'si, en çok da brüt asgari ücretin 7.5 katının yüzde 32'si kadar prim ödenebiliyor. Asgari ücrete ara zamla birlikte en düşük isteğe bağlı sigorta primi aylık 4 bin 292 lira, günlük de 144 lira olarak uygulanacak. Evde yardımcı çalıştıranlar, sigorta sağlık primini kendi ödeyenlerin bu tutar üzerinden ödeme yapması gerekiyor.

Kimler İsteğe Bağlı Sigortadan Yararlanarak Emekliliğe Hak Kazanabilir?

Sigortalı çalışmakla beraber ay içinde 30 günden az çalışan ya da tam gün çalışmayan, malullük, yaşlılık aylığı almayan, 5510 sayılı Kanuna tabi zorunlu sigortalı olmayı gerektirecek şekilde çalışmayan, 18 yaşını dolduranlar isteğe bağlı sigorta yaptırabilir. Koşulların yerine getirilmesi durumunda hayat boyunca kendileri, ölümleri durumunda hak sahipleri zorunlu sigortanın uzun dönemli sigorta kollarının sağladığı tüm sosyal yardımlardan yararlanma hakkı sağlar. İsteğe bağlı emeklilik için minimum 5400 günlük prim gün ödemesi yapılması gerekiyor. İlk sigorta başlangıç tarihinin Mayıs 2008 ve sonrasına denk gelmesi halinde sigortalıların emeklilik için en az 63 yaşını doldurması gerekiyor.

para-10-001.webp

İsteğe Bağlı Sigortalı Olmanın Şartları Nelerdir?

İsteğe bağlı sigorta primi öderken, emekli aylığı bağlanması için diğer emeklilik şartlarının yanı sıra talepte bulunulan ay ya da dahil olmak üzere prim, prime ilişkin hiçbir borcun olmaması gerekiyor. Emeklilik için talepte bulunulan isteğe bağlı sigorta sigortalının ödenmeyen prim varsa emeklilik talebi kabul edilmez. 2008 tarihinden önce ve sonra ödenen isteğe bağlı sigorta primleri, ödenen sosyal güvenlik kurumu kanunu kapsamında değerlendiriliyor. Yurt dışında yaşamakla sigortalılık otomatik olarak sona ermez; sigortayı sonlandırma talebi yoksa isteğe bağlı sigortalılık devam eder.

Nasıl Başvuruda Bulunabilirim?

İlk defa isteğe bağlı sigortalı olacakların e-devlet üzerinden ya da 'İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi' ile ikametin bulunduğu adresteki sosyal güvenlik birimlerine başvurulması gerekiyor. Yeniden isteğe bağlı sigortalı olmak için de dilekçeyle müracaat yeterli oluyor. Belli bir süre memur olarak çalışanlar koşulları taşımaları durumunda isteğe bağlı iştirakçi olarak primini ödeyerek emekli sandığı mensubu olarak emekli olabilir.