Bir kredi size, bir kredi bankaya! Faiz oranlarını duyan krediye tövbe edecek

İhtiyaç kredilerinde son dönemde yaşanan yıllık maliyet artışı, üç katına kadar çıktı. Bireysel kredilerdeki faiz oranlarındaki yükseliş ise durdurulamıyor. Yıllık maliyetler, yüzde 200'leri aşarak rekor seviyelere ulaştı. İşte detaylar...

Bir kredi size, bir kredi bankaya! Faiz oranlarını duyan krediye tövbe edecek

Bireysel kredilerde geri ödeme oranları yüzde 200'lere kadar çıktı. Örneğin, 10 bin lira çekip 36 ayda geri ödemek istediğinizde, bu durumda bir bankadan kredi çekmiş olmanın ötesinde bir mali yükümlülüğe adım atmış olacaksınız. Bankacılık sektöründe aylık ihtiyaç kredi faiz oranları yüzde 3,37'den başlayarak yüzde 7,32'ye kadar yükseldi. Ancak bu yüzde 7,32'lik faiz oranı, yıllık efektif faiz maliyetini yüzde 200'e çıkarıyor. Yani, 10 bin lira çekip 36 ayda geri ödemek istediğinizde, bankaya toplamda 30 bin lira ödeme yapmanız gerekecek.

İHTİYAÇ KREDİSİ ÇEKECEK OLANLARA KÖTÜ HABER

PARA

Vatandaşlar, Merkez Bankası'nın sıkı para politikası, vergiler ve komisyonlar nedeniyle ihtiyaç kredilerinden uzaklaşıyor. Bankalar, maaş müşterilerine dahi kredi kullandırmakta zorlanıyor. Ancak acil ihtiyacı olanlar, yüksek faiz oranlarına rağmen kredi kullanmaya devam ediyor. Bu durum, faiz oranları sabitlenen kredi kartı harcamalarını da artırıyor.

Örnek olarak, yüzde 3,37 faiz oranıyla 10 bin lira çeken bir vatandaşın 36 ay vadeli geri ödemesi 21 bin lira olurken, yüzde 7,32 faiz oranıyla bu tutar 30 bin liraya çıkıyor. Bankaların kendi sitelerinde duyurdukları yüzde 3,86 gibi görünen faiz oranları, 36 ay vade ve 10 bin lira için yıllık maliyeti yüzde 90'a kadar çıkartabiliyor.

Merkez Bankası verilerine göre, ihtiyaç kredisi faiz oranları geçen yılın son haftasına göre 167 baz puan artarak yüzde 63,42'ye yükseldi. Bankalar, kredi faizlerini artırarak kendi lehlerine kullanmaya başladı. Özellikle yüksek faiz oranlarıyla ihtiyaç kredilerini kullanmak, vatandaşları mali açıdan zor durumda bırakıyor. 10 bin lira kredi çeken bir birey, faiz, BSMV ve KKDF ile birlikte 36 ay vadeli ödemeler sonucunda 28 bin 476 lira ödeme yapmak zorunda kalacak.