Bankalardan son dakika ortak karar! Kişi başı 9.270 TL ödeme yapılacak!

TC Merkez Bankası'nın (TCMB) çek işlemleri için belirlediği takas oranları yeniden güncellendi.

Bankalardan son dakika ortak karar! Kişi başı 9.270 TL ödeme yapılacak!

Türkiye genelinde yürürlüğe giren yeni tarifelerle bankaların karşılıksız çek durumunda ödeme yükümlülükleri güçlendirildi. Bu kapsamda karşılıksız çek durumunda 6 bin lira şeklinde ödenen tutar 9 bin 270 liraya çıktı.

Resmi Gazete'de yayımlanan açıklamada; bankaların karşılıksız kalan her çek için ödemesi gereken tutarı belirleyen tebliğde yapılan değişiklik ile birlikte daha öncesinde 6 bin lira şeklinde ödenen tutar 9 bin 270 liraya güncellendi.

karşılıksız çek ibaresi değişikliği

Basın açıklamasında yer alan açıklamalara göre;

MADDE 1- 20/1/2010 tarih ve 27468 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış olan 'Çek Defterlerinin Baskı Şekline ve Bankaların Hamile Ödemekle Yükümlü Miktarın Belirlenmesine İlişkin Tebliğ'deki (Sayı: 2010/2)’in 4 üncü maddede yazılı olan “altıbin Türk Lirası” ibaresi “dokuzbinikiyüzyetmiş Türk Lirası” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 2- Aynı tebliğde geçici 2'nci maddesindeki "altı bin Türk lirası" ibaresi "sekiz bin altı yüz elli Türk lirası" olarak değiştirilmiştir.

MADDE 3- Bu tebliğ duyurusu 31 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe girecektir.

MADDE 4- Bu tebliğ duyurusu hükümlerini Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın Başkanı yürütür.

Bu düzenlemeyle birlikte, çek kullanıcısı tarafından düzenlenen iade edilen her çek için bankanın ödemesi gereken tutar önemli ölçüde arttı. Yeni oranların yürürlüğe girmesiyle birlikte çek düzenleyenlerin bu konuyla ilgili daha dikkatli olmaları gerekiyor.