Bankadan kredi çekeceklere büyük şok! Bu miktardan fazlası yok!

Taşıt, ihtiyaç, konut ve ticari kredi çekecekler için son dakika açıklaması geldi. Gelen açıklamada kredilere kısıtlama geldiğine yer verildi.

Bankadan kredi çekeceklere büyük şok! Bu miktardan fazlası yok!

Taşıt, ihtiyaç, konut ve ticari kredi başvurularında önemli bir değişiklik meydana geldi. Kredi başvurusu yapacak olan vatandaşlara kötü haber geldi: Artık bankalar daha az kredi verecek. Yapılan açıklamada, kredilere getirilen kısıtlamaların ekonomik düzenlemelerin bir parçası olduğu belirtildi.

Günümüzde giderek sıkılaşan ekonomik şartlar nedeniyle vatandaşlar, acil ihtiyaçlarını karşılamak için kredi başvurularında bulunuyorlar. Ancak yapılan başvuruların çoğunda, yüksek faiz oranlarına veya kredi miktarındaki kısıtlamalara rastlandığında, başvuru sahipleri olumsuz yanıtlarla karşılaşıyorlar.

Ünlü ekonomist Muhammet Bayram, bu yeni düzenlemelerin enflasyonla mücadele kapsamında alındığını belirtti. Bayram, "Bu karar, tüketimi kısmak amacıyla enflasyonla mücadele çerçevesinde alınan bir karar. Enflasyonu kontrol altına almak için sadece talep değil, arz tarafı da düzenlenmelidir. Eğer arz tarafındaki fiyat artışı kontrol altına alınırsa, enflasyonla mücadele daha etkili olabilir" dedi.

Kredi faizleri konusunda konuşan Bayram, yeni kısıtlamaların faiz oranlarını daha da artırmayacağını belirterek, "Parasal sıkılaşmanın sona erdiği açıklanmış durumda. Merkez Bankası, fazla paranın sterilizasyon araçlarıyla çekileceğini açıkladı. Bu, faiz artışı yerine alternatif sterilizasyon araçlarının kullanılacağı ve enflasyonla mücadelenin devam edeceği anlamına gelir" şeklinde değerlendirmede bulundu.

vergi

Bankalardan gelen son dakika bilgilerine göre, taşıt ve ihtiyaç kredisi faiz oranları yıllık bazda yüzde 50 civarında, aylık ise 3 ile 4.24 arasında değişiyor. Konut kredilerinde aylık faiz oranları ise 2.80 ile 4 arasında değişirken, ticari kredilerde ise aylık faiz oranları 3.75 ila 4.35 arasında bulunuyor.

Muhammet Bayram, bankaların artık daha az kredi vereceğini söyleyerek, "Bu kararla bankalar, piyasada enflasyonist ortamı biraz daha kontrol altına almaya çalışacaklar. Ticari ve ihtiyaç kredilerindeki büyüme oranlarına sınırlama getirilecek ve bankalar daha az kredi verecekler. Ancak sınırların üzerine çıkılması durumunda, zorunlu karşılıkları artırma durumuyla karşılaşabilirler" dedi.

Bayram, enflasyonun istenen seviyeye gelmesi için kredilere yeni müdahalelerin olasılığını da değerlendirerek, "Eğer enflasyon kontrol altına alınamazsa, kredi çekmek daha da zorlaşabilir ve yeni kısıtlamalar gelebilir" uyarısında bulundu. Bu gelişmelerle birlikte, vatandaşların kredi kullanımı konusunda dikkatli olmaları ve ekonomik gelişmeleri yakından takip etmeleri önem kazanıyor.