Bakan Şimşek’ten beklenmedik enflasyon müjdesi! Enflasyon düşmelere doymayacak

Finansal Okuryazarlık Platformu'nun düzenlediği bir etkinlikte konuşma yapan Bakan Mehmet Şimşek, hem eğitimle ilgili bilgi verdi hem de enflasyonun düşeceği tarihi işaret etti. İşte Bakan Şimşek'in konuşması...

Bakan Şimşek’ten beklenmedik enflasyon müjdesi! Enflasyon düşmelere doymayacak

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Finansal Okuryazarlık Platformu'nun etkinliğinde konuşma yaptı. Konuşmasında enflasyonun yaz ayları itibarıyla hızla gerilemeye başlayacağını kaydetti. 

Vatandaşlara yönelik yatırım uyarısında bulunan Bakan Şimşek, yüksek getiri vaatlerine kanılmaması gerektiğini, yüksek kazancın riskli faaliyetler olduğunu ve tüyolara aldanmamak gerektiğini belirtti. Sermaye Piyasası Kurulu tarafından açılan Finansal Okuryazarlık Platformu'na davet eden Bakan Şimşek, buradan eğitim alınabileceğini ifade etti. 

Finansal okuryazarlığın temel eğitimin bir parçası olması gerektiğini kaydeden Bakan Şimşek, Orta Vadeli Program ve Kalkınma Planı’nda bunun önemli bir bileşen olduğunun vurgulandığını hatırlattı. Ayrıca SPK ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile birlikte ev hanımlarına yönelik çalışmalar olduğunu da kaydetti. Borsada toplam 8.6 milyon ve sermaye piyasalarında da 12 milyon kişinin işlem yaptığına dikkat çeken Bakan Şimşek, şunları kaydetti:

"Bunlar önemli rakamlar. Belki Batı'daki kadar değilse de büyük rakamlar. Borsadaki yatırımcı sayısı 2020'de 1,9 milyon kişiymiş. Şu anda çok ciddi artış var. Benzer şekilde mesela dört büyük kripto platformuna bakarsanız, burada da 2020'de 1,7 milyon kişinin hesabı varken, şu anda 18,2 milyon kişiye çıktı. Birden fazla platformda aynı kişinin hesabı olabilir. Bunlar gerçek anlamda finansal okuryazarlığı gerektiren alanlar." 

Mehmet Şimşek

Yatırımın bilgi ve analize dayanması gerektiğini ifade eden Mehmet Şimşek, Finansal Okuryazarlık Platformu’na ilikin çeşitli bilgiler de paylaştı. Son derece kapsamlı bir platform olduğunu belirten Mehmet Şimşek, vatandaşlara eğitim almalarını tavsiye etti. Zengin bir topluma dönüşmekte sermaye piyasalarının derin bir etkisi olduğunu kaydeden Bakan Şimşek, enflasyon alanında çeşitli açıklamalar yapmaya başladı. 

Enflasyonda hedef tek hane! 

Türkiye’de öncelikli olarak enflasyonun tek haneye düşürülmesini hedeflediklerini kaydeden Bakan Şimşek, sermaye piyasalarının çok daha güçlü bir şekilde öne çıkacağını kaydetti. Ayrıca dezenflasyon programının başarılı bir şekilde uygulandığını ve artık hedeflerle gelen rakamların örtüşmeye başladığını ekledi. 

Geçtiğimiz Mayıs ayında aylık enflasyonun sıfıra yakın olduğunu anımsatan Bakan Şimşek, bu yıl yüzde 3 çıksa dahi yıllık bazda artış olacağını göstereceğini belirtti. Ayrıca, TCMB Enflasyon Raporu’nda da belirtildiğini kaydederek Mayıs ayında yıllık bazda enflasyonda zirvenin görüleceğini ekledi. Son olarak enflasyonun sene sonunda yüzde 30’u göreceğini ve daha sonra yüzde 10’lu rakamların ardından 2026’da tek hane görüleceğini belirtti.