Ayçiçek yağına büyük zam geliyor! O tarihten önce alan kazanır: İşte açıklanan tarih

Vatandaşı üzecek haber, Ayçiçek yağına zam geliyor!

Ayçiçek yağına büyük zam geliyor! O tarihten önce alan kazanır: İşte açıklanan tarih

Ayçiçek çekirdeği stoklarının 1 milyon tonun altına düşmesiyle birlikte ham yağ fiyatları hızla arttı. Son bir ay içinde ham Ayçiçek yağı fiyatları yaklaşık %20 oranında yükselerek 870 dolardan 1030 dolara kadar çıktı.

Sektör temsilcileri uluslararası piyasalardaki fiyat artışlarının kısa sürede iç piyasaya yansıyacağını belirtirken, bayram sonrasında özellikle temmuz ayının başında Ayçiçek yağı fiyatına %10 civarında bir zam yapılacağını bildirdi.

Zincir marketlerdeki etiketlere göre, 5 litrelik Ayçiçek yağı 195 lira civarında satılıyor, markalı ürünler ise en düşük 250 lira seviyelerinden başlıyor ve en pahalısı 280 liraya kadar çıkabiliyor.

 Ayçiçek yağına büyük zam geliyor! O tarihten önce alan kazanır: İşte açıklanan tarih

 GÜNCEL 5 LİTRE YAĞ FİYATLARI

 Kadooğlu yağ sanayi ithalat müdürü Muzaffer Yıldırım, son dakika açıklamasında, ham Ayçiçek yağı fiyatının 870 dolardan başlayıp 1000 doları aştığını belirtti. yıldırım, bu artışın diğer pazarlarda talebin daha fazla olmasından kaynaklandığını ifade ederek, şunları söyledi:

"Rus ve Ukraynalı satıcılar, Hindistan ve Avrupa'dan gelen taleplerle fiyatları yükseltti. Özellikle Mısır'ın son ihalesi, o günkü şartlar altında son derece yüksek bir fiyatla sonuçlandığı için ham yağ fiyatlarında ani bir artışa yol açtı. Ayrıca, sezondan uzaklaştığımız için temmuz ve ağustos ayları emtianın en düşük seviyeye geldiği dönem olarak kabul edilir. Şu anda temmuzun ikinci yarısında Ukrayna'da çekirdek stoklarının 1 milyon tondan az olduğu söyleniyor, bu da fiyatların yükselmesinde büyük bir etken olarak görülüyor. Muhtemelen fiyatlar bu seviyede, yani 1.000 dolar civarında devam edecek gibi görünüyor; artışın ne kadar olacağını zaman gösterecek."

FİYATLAR ALTINDA

Ayçiçek yağı fiyatlarının manipüle edildiğini ve şu anda damping ve anti damping durumunun söz konusu olduğunu belirten Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti:

"Şu anda Ayçiçek yağı fiyatları, normalde olması gereken seviyenin çok altında bulunuyor. maliyetin altında fiyatlarla market raflarında yer alıyor ve üretici firmalar büyük zorluklar yaşıyor. Fyat artışının bayramdan hemen sonra aniden raflara yansıması mümkün değil. 5 litrelik Ayçiçek yağı fiyatının 300 lira olması da pek olası görünmüyor. Fiyatın 230 ile 250 lira aralığına çekilmesi mümkün olabilir. Fyatın normal seviyesi ise maksimum 250 lira civarında olur."