Asgari ücrette ara zam hesabı değişti! Temmuz'da değil o tarihte okkalı zam yolda!

Mayıs ayı enflasyonunda rekor seviyeler görülmesinin ardından, Temmuz maaş artışları için beklenen verilerin açıklanmasıyla geri sayım başladı. Haziran enflasyon rakamlarının belirlenmesiyle birlikte, emekliler ve memurların maaş artışları netleşecek. Ayrıca, asgari ücrete yapılacak ara zam konusunda masada hangi senaryoların olduğu ve olası ihtimaller de merak konusu.

Asgari ücrette ara zam hesabı değişti! Temmuz'da değil o tarihte okkalı zam yolda!

Yüksek enflasyonun gölgesinde, alım gücü azalan milyonlarca çalışanın gündeminde temmuz ayında asgari ücrete ilave bir artış yapılması bulunuyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, ara zamlara kesin bir dille karşı çıkarken, enflasyonda yaşanan zirve ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile CHP lideri Özgür Özel'in görüşmesinin ardından ara zam tartışmaları gündeme geldi.

zam hakkında

TÜRK-İŞ'İN AÇIKLAMASI: AİLE BAŞINA DÜŞEN AÇLIK SINIRI 18 BİN 969 TL

Türk-İş, mayıs ayı için yaptığı araştırmada dört kişilik bir ailenin açlık sınırının 18 bin 969 TL olduğunu açıkladı, bu da asgari ücreti aşan bir rakam oldu.

BESAR'IN YENİ RAPORU: AÇLIK SINIRI 25 BİN TL'Yİ AŞTI

Büro Emekçileri Sendikası Araştırma Merkezi (BESAR), haziran ayı için açıkladığı açlık sınırı raporunda dört kişilik bir memur ailesinin sağlıklı beslenme için aylık harcamasının 25 bin 374 TL olduğunu belirtti. Bu rakam, asgari ücretin önemli ölçüde üzerinde yer alıyor.

zam haberi

OLASI ZAM SENARYOLARI VE BEKLENTİLER

Emekli ve memur maaş zamları için 5 aylık enflasyon farkı netleşti ve emekliler için yüzde 22,72'lik bir zam kesinleşti. Temmuz ayında ise 6 aylık enflasyon farkının üzerine refah payı veya seyyanen zam yapılması bekleniyor. 

Ekonomi yönetiminden konuya ilişkin net bir açıklama gelmezken, asgari ücretlilere de enflasyon farkı oranında zam yapılması tartışılıyor. Cumhuriyet'in haberine göre, ortalama zam oranının yüzde 20-25 aralığında olması bekleniyor.

ASGARİ ÜCRETE EYLÜL AYINDA ARA ZAM MI GELİYOR?

Bazı kesimler, asgari ücrette ara zammın temmuz yerine yılın sonlarına doğru olabileceğini tartışıyor. Temmuz ayında ara zam yapılmayacağı kesinleşmiş olsa da eylül ayında bir düzenleme olabileceği öne sürülüyor.