Asgari Ücret Zammında 6. Rakam Belli Oldu-İşte İYİ Parti'nin Teklifi

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Cihan Paçacı bir son dakika açıklaması yaptı ve "2020 yılı için geçerli asgari ücretin vergiden muaf tutulup 2019 TÜİK enflasyon artış oranı ilave edilerek 2 bin 865 lira 40 kuruş brüt, net 2 bin 650 lira 50 kuruş olması sağlanmalıdır." ifadelerini kullandı. İşte açıklama detayları.

Asgari Ücret Zammında 6. Rakam Belli Oldu-İşte İYİ Parti'nin Teklifi

Son dakika : İYİ Parti 2020 asgari ücret teklifini açıkladı.

Bir basın toplantısı düzenleyen İYİ Partili Paçacı, geçtiğimiz hafta başlayan asgari ücret görüşmeleri sürecini değerlendirdi ve komisyonun yapısının incelenmesi gerektiğini söyledi. Komisyonun oluşumunu ve  işlemesinde Birleşmiş Milletler, Uluslararası Çalışma Örgütü ve Avrupa Konseyi standartlarını dikkate alması gerektiğini ifade etti. 

ÖNCEDEN BELİRLENEN RAKAM, GÖSTERMELİK GÖRÜŞMELER SONRASI AÇIKLANIYOR

Asgari ücret tespit komisyonunda son sözün hükümette olduğunu söyleyen  Paçacı, 2020 asgari ücretinin belli olduğunu , hükümetin kendi belirlediği rakamı , göstermelik görüşmeler sonrası açıkladığını ve buna itiraz edilemediğini söyledi. 

Paçacı, komisyondan çıkan nijai karara işçi ve işveren kesiminin itiraz edemediğini söyleyerek şunları söyledi:

"Sayın Cumhurbaşkanı asgari ücret rakamını bildirmekte, ilgili bakan da bunu deklare etmektedir. Komisyon görüşmeleri ise topluma karşı sergilenen bir tiyatro oyunu niteliğinden öteye geçmemektedir. Göstermelik olarak yapılan bu asgari ücret görüşmeleri, devlet ciddiyetine ve sosyal devlet kavramına ters ve yakışıksız kalmaktadır."

Paçacı, asgari ücretin tespiti yönteminin  demokratik olmadığını savundu.

YARISINA KADAR VERGİ VE KESİNTİLER

Asgari ücret üzerinde, asgari ücretin yarısı kadar vergi ve kesinti yükü bulunduğuna dikkati çeken Paçacı, bu yükün kayıt dışı istihdamın kamu eliyle artırılması sonucunu doğurduğunu söyledi.

AVRUPA ÜLKELERİNDE SONDAN 4 'ÜNCÜ

Türkiye'nin, Avrupa ülkeleri içinde en düşük asgari ücrete sahip 4. ülke olduğunu belirten Paçacı, asgari ücretin tespitinde esas alınan, özellikle enflasyon kriterinin irdelenmesinde de fayda bulunduğunu vurguladı.

VERGİ MESELESİ

Paçacı açıklamasının devamında vergi yükünün asgari ücretten kaldırılmasını söyleyerek "Asgari ücret mutlak surette vergiden muaf tutulmalıdır. Ayrıca asgari ücret tespitinde kullanılan, enflasyon kriteri hesaplama yöntemi değiştirilmelidir. TÜİK tarafından hesaplanan genel enflasyon oranı değil, asgari ücretlinin bütçesindeki en önemli harcama kalemlerini oluşturan gıda, barınma, ısınma, ulaşım ve eğitim harcamaları baz alınarak hesaplanacak Özel Enflasyon Oranı (Endeksi) üzerinden asgari ücrete zam yapılmasını öngörmekteyiz." ifadelerini kullandı.

İYİ PARTİ 'NİN ASGARİ ÜCRET TEKLİFİ

Paçacı İYİ Parti olarak 2020 asgari ücret teklifleri ile ilgili "2 bin 865 lira 40 kuruş brüt, net olarak ise 2 bin 650 lira 50 kuruş olması sağlanmalıdır." dedi.

TİSK 'İN TEKLİFİ

İşveren temsilcisi TİSK , henüz 2002 asgari ücret teklifini açıklamadı. Ancak kulislerde TİSK 'in teklifinin 2200 TL olduğu bildirildi. 

Siz de aşağıdaki yorum kısmından asgari ücret beklentinizi yazabilirsiniz. >>

ASGARİ ÜCRET BELLİ OLDUĞUNDA HABERDAR OLMAK İÇİN UYGULAMAMIZI İNDİRİN.

Android için >>>> TIKLAYIN

İOS için >>>> TIKLAYIN