Araç sahiplerine müjdeli haber geldi! O paralar başvurana geri ödenecek

Milyonlarca araç sürücüsüne güzel bir haber geldi. Aracı doğal afetler nedeni ile zarar gören vatandaşlar bu ücreti sigorta şirketlerinden isteyebilecek. İşte detaylar...

Araç sahiplerine müjdeli haber geldi! O paralar başvurana geri ödenecek

Yaşanan doğal afetlerden aracı zarar gören vatandaşlara güzel bir haber geldi. Bu haberi duyan vatandaşlar sigorta şirketlerine akın edecek. Detaylar haberimizde…

dizi

SİGORTA ŞİRKETLERİ BU ÜCRETİ ARAÇ SAHİPLERİNE GERİ ÖDEYECEK

Tüketici Birliği Başkanı Mahmut Şahin, önceki kararlara vurgu yaparak, dolu nedeniyle araçları zarar gören vatandaşların bu zararlar için otomobil üreticilerinden tazminat talebinde bulunabileceğini duyurdu. Bu hafta sonu dolu yağışı Kayseri'de de etkili olsa da çok sayıda araçta hasar oluştu. Dolu nedeniyle araçları zarar gören vatandaşlar ne yapacaklarını bilemezken Tüketici Sendikası Başkanı Mahmut Şahin'den önemli bir açıklama geldi.

Tüketici Sendikası Başkanı Şahin, söz konusu zararların rapor karşılığında otomobil üreticilerinden tazmin edilebileceğini vurguladı.

"ARAÇ FİRMALARINDAN BUNU TAHSİL EDEBİLİRLER"

"Böyle durumlarda bunu doğal afet olarak değerlendiremeyiz" diyen Şahin, şöyle devam etti: "Bu dolu fırtınasıyla ilk kez karşılaşmıyoruz. "Gökyüzünde dolu var, bu ilginç" demenin bir anlamı yok. Dolu, her yıl yağmur yağan doğal bir olaydır, yağmur yağma ihtimali vardır ve yoğunluğu ve ölçeği meteorologlar tarafından düzenli olarak uyarılmaktadır. Çünkü ister cam üreticisi, ister araba üreticisi, perde üreticisi, ister kaldırım taşı, ister çatı üreticisi olsun, ürettiğini üreten tüm insanlarla ilk kez karşılaşmıyoruz. Dolu, yağmur ve hatta hava sıcaklığı dikkate alınarak tüm bunların dikkate alınması gerekir. Dünyada sıcaklığın 50 derecenin altında olduğu ülkeler de var. Sıcaklığın 50 dereceyi aştığı ülkeler de var. Araçlar, yakıt ve donma sıcaklıkları aynı mıdır? Buna göre yapmanız gerekir. Bugün meteoroloji bu dolu olayını rapor ediyor. Türkiye'de otomobil satıcıları dolu, soğuk ve şiddetli fırtınaların yaşanacağını biliyor, bu nedenle uygun dayanıklı otomobiller üretmek zorundalar. Bu nedenle asıl sorumluluğu otomobil üreticilerinin üstlenmesi gerekiyor. Araç camları kırılan ya da kaportası hasar gören kişiler bu tutarı otomobil üreticileri tarafından tazmin edebilir” dedi.

"TÜKETİCİ HAKEM HEYETLERİ YA DA TÜKETİCİ MAHKEMESİNE BAŞVURUP ZARARLARINI TAZMİN EDEBİLİRLER"

Şahin, "Ama burada şuna dikkat etmemiz lazım" diyerek, "Mümkünse polis karakolunda, resmi makamlarda tutanak tutulmalı veya kimlik tespiti için kamera ve fotoğraflar birbirinin şahidi olmalı." Doludan kaynaklanan hasarlar ve sigorta varsa bu doğrudan araca yapılacaktır.” "Yaş ve model farkına bakmaksızın üreticiden tazminat talebinde bulunabilirler. Bunun yolu ise hasarı tespit ettikten sonra eğer hasar 104.000 TL'den az ise, eğer 104.000 TL'den fazla anlaşırlarsa tüketici hakem heyetine başvurabilirler. 104.000 TL, bu zararların tazmini için Tüketici Mahkemesi'ne başvurabilirler.

"BUNUN BİR SÜRÜ EMSAL KARARI VAR"

Doğa olaylarından kaynaklanan hasarlarla ilgili daha önce kararlar aldığını belirten Şahin, şöyle konuştu: "Daha önce rüzgardan dolayı uçan çatılarda bunun yaşamıştık. Fırtınada çatılar uçmuştu. Orada sorumluluk kime firmaya ait olmuştu ve onlardan alındı. Bunun bir sürü emsal kararı var. Hatta sadece uçan çatıya değil, zarar gören diğer binaya ve araçlara gelen zararda giderilmişti. Bu da aynı şey, hiç farkı yok. Doludan dolayı zarar varsa bu emsal karar olarak gösterilir ve araba firmasından talep edilir" dedi.