Altın fiyatlarında rüzgar tersine esecek! Elinde altın olanlara büyük şok

Gelişmiş ülkeler, salgın döneminde dünya genelinde uygulanan yüksek faiz ve para politikalarından uzaklaşmaya başladı. Altın fiyatlarında önemli bir dönüm noktası Avrupa Merkez Bankası tarafından getirildi. Peki altın fiyatlarının güncel durumu nedir? Detaylar burada..

Altın fiyatlarında rüzgar tersine esecek! Elinde altın olanlara büyük şok

Küresel ölçekte 2019 yılından itibaren uygulanacak yüksek faiz oranları son yıllarda zirveye ulaştı. ABD Merkez Bankası (Fed), faiz oranlarını %5,25 ile %5,50 aralığında tuttu ve 20 yılın en yüksek seviyesinde devam etme kararı aldı.

Bu dönemde piyasada büyük hamlelere neden olan karar Avrupa Merkez Bankası (ECB) tarafından alındı. ECB dün aldığı kararla politika faizini 25 baz puan düşürerek %4,50'den %4,25'e düşürdü. Ayrıca mevduat faiz oranları da 25 baz puan indirilerek %4'ten %3,75'e indirildi. Karar, Euro Bölgesi'nde salgın sonrası gelişmiş ülkelerin arasında ilk faiz indirimi olurken, bölgede beş yıl içindeki ilk faiz indirimi oldu.

Yılın başında Fed'in kademeli olarak faiz indirimine gitmesi beklenirken piyasa, son aylardaki ekonomik verilere dayanarak bu beklentiyi yılın son çeyreğine erteledi. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) ECB gibi bir sonraki yönetim kurulu toplantısında faiz oranlarını 25 baz puan (bp) düşürmesi bekleniyor. Bu adım başarılı olursa altın fiyatlarında tarihi bir yükselişe neden olabilir.

Altın fiyatlarında rüzgar tersine esecek

"Dolar düşecek, altın yükselecek"

Jeopolitik risk faktörleri nedeniyle son aylarda yükselişe geçen altın, Fed'in faiz artırımı beklentisine rağmen direnç gösterdi. Ekonomik piyasalar Fed'in faiz indiriminin bir dönüm noktası olabileceğine inanıyor. Dünyaca ünlü banka, ABD'nin başlattığı faiz indiriminin ardından dolar yatırımcılarının toplu olarak altına ve kripto paralara yöneleceğine dikkat çekiyor ancak bu durum birçok ekonomistin ons altının tarihi yüksek seviyelerde olduğuna inanmasına neden oldu.

Altın piyasasında son güncel durum

Yurt içi ve yurt dışı piyasalarda altın ve döviz kurlarındaki değişimler kamuoyu tarafından yakından takip edilmektedir. Güncel altın fiyatları şöyle:

GRAM ALTIN

Alış Fiyatı: 2.381,76 TL

Satış Fiyatı: 2.382,47 TL

ÇEYREK ALTIN

Alış Fiyatı: 3.910,00 TL

Satış Fiyatı: 3.984,00 TL

YARIM ALTIN

Alış Fiyatı: 7.844,00 TL

Satış Fiyatı: 7.960,00 TL

TAM ALTIN

Alış Fiyatı: 15.567,00 TL

Satış Fiyatı: 15.871,00 TL

CUMHURİYET ALTINI

Alış Fiyatı: 16.059,00 TL

Satış Fiyatı: 16.301,00 TL

ATA ALTINI

Alış Fiyatı: 15.977,00 TL

Satış Fiyatı: 16.285,00 TL

Not: Haberdeki değerleme yatırım aralığına dahil değildir. Haberlerimiz herhangi bir yatırım tavsiyesi içermemektedir.