Altın fiyatları yıl sonuna kalmadan bu rakamı görecek! Altın borcu olanın etekleri tutuştu

Altın fiyatına ilişkin çok önemli bir açıklama yapıldı. Ekonomi dünyasının dikkatini çeken bir gelişme yaşanırken ekonomi uzmanı İslam Memiş, altın piyasasındaki son durum hakkından değerlendirmeler yaptı. Memiş, İsrail-Filistin arasındaki çatışmanın jeopolitik gerilimi artırması nedeniyle ons altının satış fiyatının önemli ölçüde arttığını söyledi. Savaş öncesinde 1.808 dolar sevityelerinde olan ons altının bu gerilim ile birlikte 2008 dolara yükseldiği belirtildi. Bu, 200 dolarlık kayda değer bir artışı t

Altın fiyatları yıl sonuna kalmadan bu rakamı görecek! Altın borcu olanın etekleri tutuştu

ABD enflasyon verisinin ardından döviz ve emtia piyasalarının yönü netleşti. Geçtiğimiz haftadan bu yana sert düşüş yaşayan altın fiyatları, bu verilerin açıklanmasının ardından yeniden yükselişe geçti. Dinamik Yatırım Menkul Değerler'in araştırma uzmanı olan Ceyhun Yavaş, konuyla ilgili değerlendirmesinde şöyle konuştu:

"ABD'de Ekim ayı enflasyon verilerinin merkez çekirdek için %4,1 olan piyasa beklentilerinin altında %4,0 ve beklentilerin altında %3,2 şeklinde açıklanmasının ardından piyasa beklentileri toplam hisseler için %3,3 yönündeyken, dolar endeksi yaklaşık 105'ten 103 seviyesinde gerçekleşti ve 2 yıllık getiri %5'lik kilit seviyenin önemli ölçüde altına düştü. Enflasyon korkularının azalmasının Fed'in faiz artırımı beklentileri üzerinde katalitik bir etki yarattığına inanıyoruz.

Gram başına 1775 TL kısa vade içinde bir destek seviyesi olarak öne çıkmakta. Bu seviyenin üstünde kaldığımız süreçte 1824 TL ve 1842 TL seviyelerinin ortaya çıkabileceğini düşünüyoruz. Orta vadede 2000 TL seviye rakamlarına hedeflenebileceğine inanıyoruz.

GRAM İÇİN YIL SONU BEKLENTİLERİ NELERDİR?

Altın fiyatları yıl sonuna kalmadan bu rakamı görecek

Altının gram bazında 1842 TL seviyesinin üzerinde kalması durumunda 2000 TL seviyesine ulaşılabileceğini düşünüyoruz.

Enflasyonun etkisinin devam ettiği bu dönemde, döviz varlıklarındaki ılımlı artış ve yüksek faizleri ele aldığımızda enflasyonun geri dönüşünden bahsetmek istersek borsanın bunu sağlayabileceğini düşünmekteyiz.

İSRAİL-FİLİSTİN ÇATIŞMASI ÇOK ETKİLEDİ

Altın ons tarafındaki gelişmelere de değinen İslam Memiş, konuşmasında "İsrail-Filistin savaşına bağlı jeopolitik gerilimler altın fiyatlarını önemli ölçüde etkiledi. Altın onsları 2008'deki beş yıllık dolar seviyesine ulaştı. Savaş başlamadan önce altının ons altın 1.808 dolar seviyelerindeydi. Şimdilerde 200 dolarlık bir artış var." şeklinde ifadeler kullandı.

İslam Memiş, süreç biraz daha normalleştikçe ve piyasa buna biraz daha alıştıkça Fed'in (Fed) konuşmalarındaki şahin üslup, Fed'in olası olduğunu söyledi. Aralık ya da Ocak ayında faiz oranlarının 25 baz puan artacağını aynı zamanda altının ons fiyatının da düşeceğini belirten Memiş, "Teknik olarak ons ​​başına 1.908 dolar altı ile 1.960 dolar üstü aralığını takip etmeye devam ediyoruz." dedi.

İslam Memiş, "Ons altının yeniden 1.900 dolar seviyesi altına düşme ihtimali de düşük" diye konuşurken bu doğruysa orta ve uzun vadede yatırımcıların iyi bir satın alma fırsatı sağlayabileceğini kaydetti.

2023 SONU ALTIN ​​FİYATI TAHMİNİ AÇIK:

"Bu kısa vadeli baskının ardından yeniden 2.000 dolar/ons altı hedefine doğru bir trend görebiliriz" diyen Memiş, ons altının yılı bu seviyenin üzerinde bitirebileceğini ifade etti.

"BEKLENTİM 2350 DOLAR"

İslam Memiş, 2024 yılındaki fiyatı hakkında beklentilerini açıkladı. Memiş, şöyle konuştu:

"Beklentim 2.350 dolar seviyeleri.. Bu beklentilerimi şu sebeplere bağlıyorum; özellikle merkez bankaları faiz artırımlarını kademeli olarak bırakıyor. Piyasalarda jeopolitik risk algısının devam ettiğini ve şu anda 105 seviyesinde olan Dolar Endeksi'nin beklediğim 100 seviye altına düştü. Bunu destekleyeceğini düşünüyorum"

'SÜRPRİZ OLMAZ' DEDİ VE RAKAM VERDİ

Fed'in faiz artırım politikası nedeniyle ons altının bir yıldır baskı altında kaldığına dikkat çeken Memiş, şu yorumu yaptı: "Altın değerinin altına indi. 2024 yılına kadar 2.350 dolara yükseliş benim için sürpriz olmaz.”