Alışveriş yaparken bunu bilmeyenin daha çok parası gidiyor! Kimsenin aklına bile gelmemişti

Raf ve kasadaki fiyatlar aynı değilse canınızı sıkmayın! Hangisi daha uygun fiyatlıysa o fiyat geçerli olacak! İşte detaylar...

Alışveriş yaparken bunu bilmeyenin daha çok parası gidiyor! Kimsenin aklına bile gelmemişti

Son zamanlarda market alışverişlerinde sıkça karşılaşılan bir sorun, raf ve kasa fiyatları arasındaki farklılıklar olmaya başladı. Müşteriler, indirimli gördükleri ürünleri sepetlerine koyarken raf etiketindeki fiyatı görüyor. Ancak kasaya geldiğinde fiyatın daha yüksek olduğunu fark ediyor.

Market yetkilileri, yaşanan fiyat farklılıklarını sistem hatası veya unutulan etiket değişiklikleri olarak açıklıyor. Fakat uzmanlar ve tüketici dernekleri, bazı marketlerin bilinçli olarak bu yöntemi kullandıklarını iddia ediyor. Çünkü marketlerin elektronik ortamda kasa fiyatlarını değiştirmelerine karşın, raflardaki etiketleri güncellemeleri daha zaman alıyor. Böylece müşteriden kasa fiyatı üzerinden ödeme almaya çalışıyorlar.

raftaki fiyat kasadakine uymuyorsa

Market alışverişlerinde raf ve kasa fiyatları arasındaki farklılıklar konusunda tüketicilerin yaşadığı mağduriyetler her geçen gün artıyor. Tüketiciler Derneği Başkanı Aziz Koçal, bu durumu değerlendirdi.

Koçal, marketlerin sıklıkla raf etiketlerini güncellemeden kasa fiyatlarını yükselttiğini, bunun haksız kazanç sağlamak amacıyla bilinçli bir strateji olduğunu belirtti. Marketlerin, kasa fiyatlarını dijital ortamda değiştirirken raflardaki etiketleri güncellemelerinin zaman aldığını ifade etti. Böylece "unutuldu" ya da "yetiştirilemedi" bahaneleriyle tüketiciden yüksek fiyatı almaya çalıştıklarını söyledi.

Avukat İbrahim Güllü ise yasal düzenlemelere dikkat çekti. 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 52. maddesine göre, raf ve kasa fiyatları arasında fark olması durumunda tüketici lehine uygulanacak daha düşük fiyatın geçerli olacağını kaydetti. Ancak tüketicilerin de dikkatli olması gerektiğini, alışveriş yaparken her zaman raf ve kasa fiyatlarını karşılaştırması gerektiğini vurguladı.

Tüketiciler, market alışverişlerinde dikkatli olmalı. Raf ve kasa fiyatlarını karşılaştırmalı. Yasal düzenlemelere göre, etiket ve kasa fiyatı arasında fark varsa tüketici lehine uygulanacak daha düşük fiyattan yararlanma hakkına sahipler. Böylece marketlerin bilinçli fiyat oyunlarına karşı korunmuş olacaklar.