1 Nisan'da altın ve dolar bu rakama ışınlanacak! Ünlü ekonomist yok artık dedirten gerçeği açıkladı

Altın ve dolar üzerinde hareketlilik beklentisi oluşurken gözler yerel seçimler sonrasına çevrildi. Gedik Yatırım Başekonomisti Serkan Gönençler, Yeniçağ’a verdiği röportajda, 2024 para piyasalarına dair açıklamalarında bulundu. İşte 1 Nisan'ı ele alan dolar ve altın yorumları...

1 Nisan'da altın ve dolar bu rakama ışınlanacak! Ünlü ekonomist yok artık dedirten gerçeği açıkladı

Ağustos'tan bu zamana kadar enflasyona bakılarak kayıplar yaşanırken Türkiye'de 1980 ve 1990'larda uygulalan yönetilen dalga kur rejimine benzetildi. Ekonomi yönetiminin hedeflerinde TL'deki reel değerlendirme sürerken rekabetçi kur şikayetlerinin birleşmesiyle beraber ihtiyaçlara neden olabileceği değinildi. 2024 yılının sonunda 40,00, 2024 ortalaması için ise 35,60 olarak ortaya çıkıyor. Kurala-dayalı ekonomi politikalarının sürdürülmesi, TL mevduat faizlerinin yüksek tutulması ve iç talebin yavaşlatılması kurun öngörülen durumlar izlenmektedir.

YIL SONU İÇİN GRAM ALTIN TAHMİNİ
Son iki senedir devam eden parasal sıkılaştırma sonrasında 2024 yılı için güçlenen faiz indirim beklentisiyle beraber altın fiyatlarına destek verildi. Faiz indirimleriyle ons fiyatlarının dolar üzerine yerleştirirken sene sonu için 40 öngörülürken gram altının da yılı 3 bin TL'ye yakın seviyelerde tamamlandığı belirtildi.

dolar
2024 YILI BORSA YATIRIMCILARINI BEKLEYEN DURUMLAR
Borsa İstanbul'un ocak ayındaki tepkileriyle ekim ve aralık ayında sert tepkiler oluşurken hisse senetlerinin yılın ilk yarısında ikinci durumuna göre zayıf performans gösterdiği düşünülüyor. Enflasyon hesaplamalarında geçiş döneminin kartlarının şekilleneceğine dair yarattığı belirsizlikler sıralandı.
Yılın ikinci yarısında ise faiz indirimi öne geçerken bu duruma bağlı olarak olumlu geçmesi bekleniyor. İç talepteki ve yavaş küresel büyüme nedenleriyle ihracattaki yavaşlamayla beraber az etkileneceği öne sürüldü.

YEREL SEÇİMLERİN TÜRKİYE EKONOMİSİNE RİSK FAKTÖRÜ
Seçimler sonrası her defasında politika değişikliği yaşanırken yerel seçimlerin politikaları üzerinde geçen yıl yapılan genel seçim öncesi etkili olduğu görüldü. Yerel seçimlerin öncesinde iç taleplerle yavaşlamanın tercih edilmediğine bakıldı. Yerel seçimler sonrasında daha sert bir yavaşlama olması tahminler arasında.