Mutasyona Uğrayan Koronavirüs de Mutasyona Uğradı

Son dakika haberi geldi. İngiltere'den gelen haberde koronavirüsten hayatını kaybedenlerin sayısının 106 bini geçtiğine yer verildi. Son günlerde virüsün yayılmasının önüne geçilmesi için çabaların hız kazandığı öğrenilirken bazı kişilerden alınan örneklerde Güney Afrika ve Brezilya'da görülen E484K mutasyonuna rastlandığına yer verildi. 

Mutasyona Uğrayan Koronavirüs de Mutasyona Uğradı

Son dakika: Mutasyonlu korona bir mutasyon daha geçirdi.

Bilim insanları , kent bölgesinde görülen ve tüm ülkede hızla yayılan mutasyonlu virüsün kaygı verici olduğuna yer verildi. 

YENİ DEĞİŞİKLİKLER

Gelen son bilgilere göre mutasyonlu yeni vürüsn daha kaygı verici olduğu, kjaygı verici yeni değişiklikler olduğuna yer verildi. Uzmanlar yaptıkları açıklamada değişimin, aşıların etkinliğini azaltabilecek olmasına karşın, ülkede kullanan aşıların hâlâ sonuç vereceğini söylüyor.

Söz konusu yeni mutasyonlu virüsün Güney Afrika varyantı için acil test programı başlatılırken yeni seyahat yasakları devreye kondu.

VAKA AZ

E484K 'nın görüldüğü vaka sayısının az olduğu bildirilirken bilim insanları, bu durumun tüm varyantında tüm versiyonlarında mutasyon olduğu anlamına gelmediğine yer verildi. Virüslerin mutasyon geçirmesinin normal olduğuna yer verilirken tüm virüsler, çoğalırken mutasyona uğruyor.

Leicester Üniversitesi'nden virüs uzmanı Dr. Julian Tang yaptığı açıklamada , insanların karantina önlemlerine uymaya devam etmesi gerektiğine, daha fazla mutasyon geçirmesine fırsat vermemesi gerektiğine yer verildi.  Dr. Tang yaptığı açıklamada, "Aksi halde virüs sadece yayılmaya devam etmez evrim de geçirir. Virüsün yayılması, yeni ortaya çıkan varyantlar için bir 'erime potası' olur" ifadelerini kullandı.

KAÇMAYA YARDIM EDİYOR

Bazı araştırmalar , mutasyonlu yeni virüsün, antikorlardan kaçtığı , mutasyon geçirmemiş virüslerin kaçmasına yardım edebileceğine yer verildi. Moderna'nın aşısının ise mutasyonlu virüs üzerinde etkili olduğuna yer verildi.  Kısa zaman sonra kullanılabilecek Novavax ve Janssen'in aşılarının da koruma sağlayabileceği bildirildi. 

EN KÖTÜ OLASILIKLA...

Açıklamasını sürdüren uzmanlar , en kötü olasılıkla gerekmesi halinde aşıların birkaç hafta ya da ay içinde mutasyonlu virüs için yeniden tasarlanabileceği ya da üzerinde küçük değişiklikler yapılabileceğini söylüyor.

SEVİNDİREN NOKTA

Sevindiren nokta ise varyantların birbirinden ayrışmak yerine benzer şekilde mutasyon geçirmeleri durumu. Cambridge Üniversitesi'nden Prof. Ravi Gupta, mutasyona uğrayan virüs hakkında yaptığı açıklamada, "Bu, bize (virüslerin) tercih ettikleri bazı yollar olduğunu gösteriyor. Bu yolları aşıyla kapamak için çalışabiliriz." ifadelerini kullandı.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA