Kış sofralarına karnabahar dokunuşu! Birbirinden leziz karnabahar yemeği tarifleri

Uzun yıllardır değeri bilinmese de karnabahar son yılların yükselen yıldızları arasında yer alıyor. Çocukluğunda annelerinin hazırladığı leziz karnabaharı küçümseyen insanların artık onu yemeyi çok sevdiğini vereceğimiz birbirinden lezzetli tariflerle anlayacaksınız.

Kış sofralarına karnabahar dokunuşu! Birbirinden leziz karnabahar yemeği tarifleri

Değerini yeni anlamaya başlayanlar için birbirinden özel ve birbirinden lezzetli karnabahar tarifiyle geldik. Bu tariflerle karnabahar yemeklerine aşık olacaksınız. Tek yapmanız gereken en çok sevdiğiniz ve en çok önemsediğiniz şeyleri seçip mutfağa koşmak. İşte o tarifler..

Fırında Peynirli Karnabahar

Fırında Peynirli Karnabahar

Malzemeler

800 gram karnabahar (haşlanmış)

100 gram toz parmesan

6 dilim mozarella peyniri

150 gram rendelenmiş kaşar peyniri

1 su bardağı krema

150 gra meritilmiş tereyağı

2 diş sarımsak (dövülmüş)

8 dal taze kekik (doğranmış)

2 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı karabiber

Yapılışı

Eritilmiş tereyağının içine kekik, sarımsak ve 1 çay kaşığı kadar tuzu birleştirin. Haşlanmış karnabaharın yarısını ısıya dayanıklı bir kaseye koyun. Sostan bir kepçe alarak karnabaharları güzelce soslayın.

Karnabaharın her tarafına parmesan, mozzarella peyniri, rendelenmiş kaşar peynirini serpin.

Kremanın 2/3'ünü kalıba dökün.

Kalan karnabaharı ısıya dayanıklı bir kaseye yerleştirdikten sonra üzerine Parmesan tozu ve kalan kaşar peynirini serpin. Kalan kremayı kalıba döktükten sonra üzerine taze kekik yapraklarını serpin.

180 derecede 25 dakika, peynir eriyene ve üstü altın rengi oluncaya kadar pişirin, sıcak olarak servis yapın.

Körili Karnabahar Çorbası

Körili Karnabahar Çorbası

Malzemeler

1 adet orta boy karnabahar

5 yemek kaşığı zeytinyağı

1 tatlı kaşığı sarımsak tozu

1/2 tatlı kaşığı karabiber

1/2 tatlı kaşığı kimyon

1/2 tatlı kaşığı kırmızı toz biber

2 tatlı kaşığı köri

1 tatlı kaşığı tuz

2 adet kırmızı soğan

3 diş sarımsak

1 adet havuç

1 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı toz zencefil

1 su bardağı süt

6 su bardağı su

1/2 demet pazı

Yapılışı

Karnabaharı çiçeklerine ayırın ve yağlı kağıt serdiğiniz bir fırın tepsisine yayın. Zeytinyağı, sarımsak tozu, karabiber, kimyon, kırmızı pul biber, köri ve tuzu ekleyip elinizle iyice karıştırın. 190 derecede 25 dakika pişirin.

Zeytinyağında kahverengi kırmızı soğan. Soyulmuş ve kıyılmış sarımsakları ekleyin ve kavurmaya devam edin. Daha sonra havuçları küp şeklinde kesin ve tavaya ekleyin. Bir süre kavurduktan sonra içerisine tuz, karabiber, toz zencefili ekleyip iyice karıştırın. Haşlanan karnabaharı yıkayıp tencereye koyun. Karışıma sütü ekleyin, iyice karıştırın, ardından su ekleyin. Kapağı kapalı olarak ara sıra karıştırarak kaynatın. Kaynayan çorbaya ince kıyılmış turpları ekleyin. Tekrar kaynattıktan sonra iyice karıştırıp sıcak olarak servis yapın.

Karnabahar Püresi

Karnabahar Püresi

Malzemeler

500 gram karnabahar (beyaz kısımları)

2 su bardağı tavuk suyu

1 çay kaşığı tuz

2 yemek kaşığı tereyağı

1/2 çay bardağı krema

1 diş sarımsak

1 tutam karabiber

1 tuta muskat cevizi rendesi

Yapılışı

Karnabaharın yumuşak beyaz kısmını küçük parçalar halinde kesip, tuz ve tavuk suyuyla birlikte küçük bir tencereye koyup, ateşte pişirin. Öncelikle yüksek ateşte pişirin. Kaynadıktan sonra ocağı en düşük ayara getirin. Karnabaharlar yumuşayınca ocağı kapatın.

Tavada hala çok fazla su varsa, hepsini boşalttığınızdan emin olun. Sıcak, yumuşak karnabaharın içine tereyağı, krema, sarımsak ve baharatları ekleyin ve pürüzsüz hale gelinceye kadar karıştırın.

Hazırladığınız püreyi ızgara etlerle, ızgara sebzelerle servis edebilirsiniz. Püreyi servis ederken doğranmış yeşil soğanların yeşil kısımlarını ekleyebilirsiniz.