Kireçlenmiş ütüleri ışıl ışıl yapıyor! 3 malzeme yeni ütü masrafından kurtaracak!

Gömlek ve pantolonlarda sıklıkla kullanılan ütü, zamanla kireçlenebilir. Kireçlenme durumu özellikle kireçli suyun olduğu bölgelerde meydana gelirken, zaman içinde her ütüde mutlaka bu problem meydana gelir. Peki, kireçli ütü nasıl temizlenir? Ütü kireci neden oluşur ve temizliği neden bu kadar önemlidir? İşte adım adım ütüdeki kireci temizleme rehberi…

Kireçlenmiş ütüleri ışıl ışıl yapıyor! 3 malzeme yeni ütü masrafından kurtaracak!

Ütüde kireç birikimini, zamanla buhar deliklerini tıkar ve ütünün performansını düşürür. İçeriden atılamayan buhar ve birikim ise ütünün ömrünü kısaltır. Bu nedenle ütünün ilk günkü gibi çalışabilmesi için ütü üzerinde düzenli temizlik yapılması gereklidir. Peki ütüdeki kireç nasıl temizlenir?

Ütünün su haznesinde bulunan mineraller zamanla kristalize olur ve birikintilere dönüşür. Bu birikimler ise buhar çıkışında bulunan delikleri tıkayarak ütüden buharın çıkmasını engeller. Söz konusu buharın çıkamaması ütünün ısıtma performansını düşürürken cihazın arızalanmasına da yol açabilir. Bu nedenle de kireç birikmesi yaşanan ütülerin hızla temizlenmesi ve kirecin çözünmesi gereklidir. 

ütüde kireç temizliği

Ütüde kireci adım adım temizleme yöntemi! 

Ütünüzdeki kireci temizlemek için öncelikle doğal yöntemlere başvurabilirsiniz. Bu yöntemler, evde kolayca bulabileceğiniz malzemelerle uygulanabilir ve ütünüzü zarar vermeden temizler. İşte adım adım ütü kireci temizleme yöntemleri: 

1. Sirke ile ütü kireci temizliği

Sirke, kireç çözme konusunda etkili bir doğal temizlik maddesidir. Ütünüzdeki kireci çözmek için beyaz sirke veya temizlik sirkesi kullanabilirsiniz. İşte adım adım sirke ile ütüdeki kireci temizleme yöntemi: 

  • Adım 1: Ütünüz fişe takılıysa, önce fişten çıkarın.
  • Adım 2: Eşit miktarda su ve sirkeyi ütünün su haznesine ekleyin.
  • Adım 3: Ütüyü tekrar fişe takın ve ısıtın.
  • Adım 4: Buhar düğmesine basarak sirkeli suyun tüm buhar deliklerinden geçmesini sağlayın.
  • Adım 5: Ütüyü fişten çıkarın ve kireç tamamen çözülene kadar bu işlemi tekrarlayın.

Sirke aynı zamanda ütünün alt tabanındaki lekeleri temizlemek için de kullanılabilir. Bunun için sirkeyi biraz ısıtın ve bir bez yardımıyla lekeleri silin.

2. Limon tuzu ile ütü temizliği

Limon tuzu, ütüde biriken kireci temizlemek için bir diğer etkili yöntemdir. Limon tuzu ile adım adım ütü temizliği şöyle yapılır: 

  • Adım 1: Bir su kabında bir yemek kaşığı limon tuzunu ve bir fincan sıcak suyu karıştırın.
  • Adım 2: Karışımı ütünün su haznesine ekleyin.
  • Adım 3: Ütüyü çalıştırın ve buhar tuşunu kullanarak kireçlerin dökülmesini sağlayın.

Kireç dökülene kadar bu aşamaya devam edebilirsiniz. Ancak limon tuzu yüksek asiditeye sahip olduğu için üst üste uygulamalar yerine, bir kez uyguladıktan sonra ütünün buhar deliklerini kürdan yardımıyla temizleyerek sürece katkı sağlamanız en faydalısı olacaktır. 

ütüde kireç

3. Bulaşık makinesi parlatıcısı ile ütü altı temizliği

Bulaşık makinesi parlatıcısı, ütünün alt tabanını temizlemek için kullanılabilir. Ancak, bu yöntemi uygularken cildinizle temas etmemesine dikkat edin. Eldiven kullanmayı ihmal etmeyin ve kirecin çözülmesi için buhar deliklerinin temizlenmesi adına kürdan da kullanabilirsiniz. 

  • Adım 1: Bir kap içerisine bir miktar bulaşık makinesi parlatıcısı dökün.
  • Adım 2: Bir diş fırçası veya küçük bir fırça yardımıyla ütü tabanını parlatıcıyla fırçalayın.

Bu yöntem, özellikle ütü tabanındaki yanık izlerini ve lekeleri gidermek için etkilidir. Uygulamayı yaptıktan sonra diş fırçası gibi bir fırça yardımıyla kirecin sökülmesine destek olabilirsiniz. 

Ütüde kireç oluşumu nasıl önlenir? 

Ütünüzde kireç oluşumunu önlemek için, mümkün olduğunca distile su kullanın. Bu tür su, içindeki minerallerin büyük bir kısmından arındırılmıştır. Ayrıca, ütü kullanımını bitirdikten sonra su haznesini boşaltın. Bu, suyun buhar deliklerinde kristalleşmesini ve kireç oluşumunu önler. Ütünüzü ayda bir kez yukarıdaki yöntemlerden biriyle temizleyin. Bu, kireç birikimini önlemenin en iyi yoludur. Bu basit ve etkili yöntemlerle, ütünüzü kireçten arındırabilir ve cihazınızın ömrünü uzatabilirsiniz. Doğru bakım ve temizlikle ütünüz, yıllarca ilk günkü performansını koruyacaktır.