Her konuda kararsız kalıyorsanız bir de bu yöntemi deneyin! Kararsızlıktan kurtaran pratik çözümler

Anormal kararsızlık (patolojik kararsızlık, iradenin bozulması) yaşamın birçok alanını etkileyebilir. Çoğumuz bu düzeyde bir kararsızlığı hiç yaşamamış olsak da bazen modern yaşamın birçok seçeneği arasında sıkışıp kaldığımızı hissedebiliriz.

Her konuda kararsız kalıyorsanız bir de bu yöntemi deneyin! Kararsızlıktan kurtaran pratik çözümler

Bilim yazarlarından Dr. Jonah Lehrer'e göre ön korteks, beynin rasyonel karar vermekten sorumlu bölgesidir ve aynı anda yedi parçaya kadar bilgiyi işleyebilir. Karar verme süreci içerisinde farklı bir bakış açısıyla yaklaşmak, daha amaca yönelik olmanın en önemli adımıdır.

Adım 1: Kendinizi mükemmeliyetçilikten kurtarın

Mükemmeliyetçiliğinizi bir kenara bırakın. Kararsızlık çoğu zamanlarda doğru kararı verme durumunda yönelmekten kaynaklanır. Olumsuz sonuçlara dair güçlü bir korku, hayatta ilerlemenizi engelleyebilir.

Bazen yanlış kararlar veriyoruz. Bu durumla yüzleşme ve risk alma cesaretine sahip olmak çok önemli. Kendinizi mükemmel olma ihtiyacından kurtarmak, sizi kararsızlıktan kurtarır ve ihtiyaç duyduğunuzda karar vermenizi sağlar.

Kararsızlıktan kurtaran pratik çözümler

Adım 2: Duygularınızı takip edin

Duygularınızı dinleyin. Bu, rasyonel karar vermenin bilgeliğine aykırı görünmektedir. Ama aslında daha fazla etkili olabilir. Bunun nedeni, ön korteksin hızla çok fazla seçenekle boğulmasıdır. Duygularınız, sezgileriniz veya “altıncı hissiniz” sisi temizleyen ışık olabilir.

Antonio Demasio'nun 1980'lerde yaptığı bir araştırma, tümörleri limbik sistemlerini (beynin içgüdüleri ve duyuların kontrol edilmesini sağlayan bölgesi) ve aynı zamanda duygusal sistemlerini kullanmalarını engelleyen insanlara baktı. Bu insanlar çok kararsızdı. Mesela kalem seçmek bile 5 saatinizi alabilirmiş.

3. Adım: Küçük kararlarla başlayın

Küçük kararlarla başlayabilirsiniz. Büyük riskler almak için gereken cesareti geliştirmek amacıyla küçük şeyler hakkında acı verici kararlar vermelisiniz.

Çünkü küçük kararlarda ustalaştığınızda ve kendinize güvenmeyi öğrendiğinizde, gelecekte büyük kararların üstesinden gelebilirsiniz. Giderek büyük riskler alın ve yavaş yavaş ilerleyin.

Depresyon Uyarısı

Öncelikle depresyondan kurtulmamız gerekiyor. Çünkü kararsızlık depresyon belirtisi olabilir. Bu olasılığı doktorunuzla tartışın.

Tavsiyeler

Kararsızlığın üstesinden gelmek için yaratıcı fikirlere açık olun.

Kararınız bir şey hakkında fazla bilgi edinmeyi gerektiriyor ise o konuyu mutlaka araştırın.

Bununla birlikte, bedeller genellikle oldukça ihmal edilebilir düzeydedir.