Ehliyetlere yaş sınırı geliyor! O yaşın üzerindekiler yandı: Ehliyetleri elden gidecek!

29 Temmuz 2024 tarihinden itibaren Türkiye genelinde ehliyetlerle ilgili önemli düzenlemeler yürürlüğe girdi. Belirli bir yaş üzerindeki kişiler, ehliyetleri olsa bile artık araç kullanamayacaklar. Özellikle ticari taşımacılık operasyonlarında çalışan sürücüler için yaş sınırları ve mesleki sertifika gereklilikleri getirildi. Bu düzenleme trafiğe katılımda sürüş kayıtlarını değiştirecek.

Ehliyetlere yaş sınırı geliyor! O yaşın üzerindekiler yandı: Ehliyetleri elden gidecek!

80 YAŞINI DOLDURANLAR DİKKAT

65 yaşını dolduranlar için 3 yılda bir olmak kaydıyla zorunlu ehliyet yenileme süreci başlıyor. 80 yaşını dolduranlar için de risk artması nedeniyle bu süreç 2 yıla düşerken 2 yılda bir olmak üzere ehliyet yenileme işlemlerinin yapılması isteniyor.

 Edinilen bilgiye göre, ticari taşımacılık faaliyetlerine katılan sürücülere mesleki sertifika zorunluluğu ve yaş sınırlaması getirildi. Bu kapsamda büyük otobüs sürücülerinin en az 26 yaşında ve en fazla 66 yaşında olması gerekir. Ancak geçici düzenlemelerle bu yaş sınırı 69 yaşına çıkarıldı.

Türkiye'de ehliyet sahibi kişileri yakından ilgilendiren düzenlemelerin 81 ilde geçerli olacağı belirtiliyor.

YENİ DÜZENLEMELER NELER GETİRECEK?

Ehliyetlere yaş sınırı geliyor

Belirli bir yaşın üzerindeki kişiler, ehliyetleri olsa bile artık araç kullanamayacak. Bu düzenleme özellikle yukarıdaki yaş sınırının uygulanmış olduğu kişileri etkileyecek ve yoldaki sürücü profilinin değişmesine yol açacaktır. Yeni yasal düzenlemelerin detayları sürücülerin dikkatine sunulmuştur.

SÜRÜCÜ EHLİYETİNDE YAŞ SINIRLAMASI NEDİR?

Karayolu Taşıma Yönetmeliği'nde öngörülen şartlara göre ticari taşımacılık faaliyetlerine katılan sürücülerin mesleki sertifikaya sahip olması gerekiyor. Büyük otobüs şoförlerinin ise en az 26 yaşında en fazla da 66 yaşında olması gerekmektedir.

Diğer taraftan; Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından Aralık 2023'te kabul edilen geçici düzenleme ile birlikte korona virüs salgınının yol açtığı standardizasyon nedeniyle mesleki belgeye sahip sürücü talebini karşılamak için yaş sınırının 69 yaşa çıkarıldığına dikkat çekiliyor.

Kahramanmaraş depremi sonrasında sürücü eğitimlerinin aksaması ve aynı zamanda da yeni sürücü temininin yetersiz olması nedeniyle bu düzenlemenin 2024 yılı sonuna kadar uzatıldığı söyleniyor.