81 ilde ucuz konut satışı başlıyor! Bu şartları sağlayan TOKİ'den bedava fiyatına ev alabilecek

TOKİ milyonlarca vatandaşın ev sahibi olmasına yardım etti ve halada devam ediyor. Bu yılki TOKİ kurasında ismi açıklanmayan ya da ev sahibi olmak isteyenlere TOKİ yeni bir fırsat tanıdı. İşte haberin detayları…

81 ilde ucuz konut satışı başlıyor! Bu şartları sağlayan TOKİ'den bedava fiyatına ev alabilecek

Binlerce vatandaş her yıl TOKİ’nin yapacağı projeleri bekliyor, dar gelirli ailelere umut ışığı olmaya devam eden TOKİ yeni bir kampanya açıkladı. Detaylar haberimizde…

banka

MEHMET ŞİMŞEK'TEN 81 İLDE DAR GELİRLİLERE UCUZA KONUT MÜJDESİ GELDİ: İŞTE TOKİ BAŞVURU ŞARTLARI 2023

TOKİ'nin dar gelirli vatandaşlarına uygun fiyatlı konut konusunda müjdeli haber. Mehmet Şimşek, yaptığı açıklamada, geliri düşük olan kişilerin uygun fiyatlı konut sahibi olabileceğini söyledi. TOKİ'ye kayıt için gerekenler aşağıdadır...

SON DAKİKA: MEHMET ŞİMŞEK: DAR GELİRLİLERE KONUT.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, son dakika açıklamasında dar gelirlilere konutla ilgili müjdeli haberi verdi. Bakan Şimşek, uygun fiyatlı konut imkanından kiracıların ve konutu olmayanların yararlanacağını söyledi.

Peki TOKİ sosyal konut projesi ne zaman yapılacak? Başvuru koşulları nelerdir? TOKİ sosyal konut projesine kimler katılmak için başvurabilir? 1+1, 2+1 ve 3+1 konutlar ne zaman satılacak? Maliye ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in TOKİ konut projelerine ilişkin son dakika açıklaması böyle oldu.

KONUT FİYATLARI DÜŞECEK

Bakan Şimşek, son dakika açıklamasında konut arzının artması ve konut arzına devlet arazisi sağlanmasıyla fiyatların düşeceğini söyledi. Arsa temininin ardından fiyatların yüzde 40 civarında düşeceği biliniyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki soru önergesine yanıt veren Bakan Şimşek, şunları söyledi:

Temel amacımız ülkemizin kalkınma sürecini hızlandırmak, küresel değer zincirlerinde yükselmek, dünya ticaretinden daha fazla pay almak ve vatandaşlarımızın refahını artırmaktır. Hedeflerimize, teşebbüs hürriyeti ve dışa açık serbest piyasa ekonomisi ilkelerini benimseyen bir anlayışla ilerliyoruz.

Ancak, tüketiciyi mağdur eden, piyasanın işleyişini ve rekabet ortamım bozan fiyat hareketleri zaman zaman meydana gelebilmekte ve hükümet olarak söz konusu aksaklıklara yönelik düzenlemeler yapmaktayız. Bunun bir örneği konut kiralarında uygulanabilecek artış oranının yüzde 25'i geçmemesi koşuludur. Tüketici fiyat endeksindeki on iki aylık ortalamalara göre değişim oranının yüzde 25'in altında kalması halinde ise TÜFE değişim oranı geçerli olacaktır. Bununla birlikte, uyuşmazlıkları daha hızlı, barışçıl ve daha az masrafla çözmek üzere 1 Eylül itibarıyla kira davalarında zorunlu arabuluculuk uygulamasına geçilmiştir. Ayrıca, BDDK'nm ağustos ayında almış olduğu kararla, ikinci ve sonrası konut alımında azami kredi tutarının konut değerine oranı yüzde 75 azaltılmış ve söz konusu kredilerin risk ağırlığı artırılmıştır. ilk konut alımlarında ise kredi değer oranlarında bir değişiklik yapılmamıştır. Bu tür tedbirler geçici nitelikte olup piyasayı normal işleyişine doğru sevk etmeyi ve vatandaşlarımızı korumayı amaçlamaktadır. Orta vadede, enflasyonla mücadele ve kiralardaki fahiş artışların önüne geçmek üzere, konut arzı artırılacak, deprem kaynaklı konut stokundaki kayıpların telafisine yönelik yeni sosyal konut projeleri geliştirilecek ve dar gelirli vatandaşların konuta erişimi artırılacaktır.

81 İLDE TOKİ KONUTLARI YAPILACAK

Bakan ayrıca TOKİ'nin hayata geçirdiği sosyal konut projeleri sayesinde dar gelirli vatandaşların uygun fiyatlarla konut sahibi olabileceğini söyledi. 81 ilde sosyal konut yapılacağını belirten Bakan, bu projelere asgari ücretlilerin, emeklilerin, memurların ve dar gelirlilerin kayıt yaptırabileceğini söyledi.

TOKİ'ye kayıt için gerekli şartlar şunlardır:

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak

 Başvuru sahibinin proje başvurusu yaptığı ilde en az 1 (bir) yıldır ikamet ediyor olması veya ilde kayıtlı olması, Başvuru sahibi, eşi ve velayetindeki çocukları ile birlikte konut satın almamış olması gerekmektedir. Toplu Konut İdaresi ve müstakil olmalı ve mülkiyet belgesine kayıtlı kat/daire kullanım hakkına sahip olmalıdır. Özel ev veya müstakil ev yok (tarlalar, bağlar, bahçeler, ortak evler ve işyerleri hariç)

Başvuru tarihinde 25 yaşını doldurmuş olmaları gerekmektedir. Ancak eşi vefat etmiş çocuklu dul kadınlar için yaş şartı aranmamaktadır. (Sosyal konut projelerinde 18 yaş şartı bulunmaktadır!)

Hanenin aylık geliri en fazla 34.000,00 TL olmalıdır (başvuru sahibinin, eşinin ve bakmakla yükümlü olduğu çocukların ürün, seyahat vb. olarak aldığı her türlü destek dahil aylık net gelir toplamı en fazla 34.000,00 TL olmalıdır.)

 Hane halkı adına yapılabilecek tek bir hak vardır; o da kişi, eşi ve bakmakla yükümlü olduğu çocuklar adınadır. Birden fazla başvuru yapılması durumunda geçersiz sayılacaktır.

HANGİ İLLERDE KONUT PROJESİ BAŞLAYACAK?

Gelen son bilgilerine göre 81 ilde konut projelerinin hayata geçirileceğini öğrendik. TOKİ konut projesini hangi ilde bekliyorsunuz? Aşağıdaki yorumlar kısmına yazın.

BAŞVURU TARİHİ NE ZAMAN?

Başvuru yapmak isteyen vatandaşlar için satışa çıkacak olan konutların ilanları TOKİ'nin resmî sitesinde illere göre kademeli olarak yayınlanıyor.