Bu vitaminin eksikliği vücudu günden güne eritiyor! Kalp hastalıklarının bir numaralı nedeni

Doç. Dr. Cüneyt Narin, vitaminlerin kalp sağlığını korumadaki rolüne dikkatleri çekti. Konuyla ilgili detaylı bilgiler paylaşan Doç. Dr. Narin, “Bu vitaminlerin kalp krizlerine karşı korumadaki rolü belirsizliğini korusa da D vitamini eksikliğine bağlı kalp ve damar hastalıklarındaki artış açıktır. Kalp sağlığımız için eksik bir durum varsa e D vitamini takviyesi almak ve günde 15 dakika güneşlenmek yeterlidir." diye konuşurken Koenzim Q, C, E vitaminlerinin yanı sıra B6, B12 vitaminlerinin kalp krizinden k

Bu vitaminin eksikliği vücudu günden güne eritiyor! Kalp hastalıklarının bir numaralı nedeni

Doç. Dr. Cüneyt Narin, “Kalp hastalarının yüksek proteinli et ve yumurta tüketiminin yasaklanması, hastaları un ve şekerden yapılan karbonhidratlı ürünlere yönlendirecek ve kandaki yağ miktarının artmasına neden olabilecektir. Bu gruptaki hastalar mutlaka 2-3 adet yumurta ve aynı zamanda 1-2 porsiyon et tüketecek, bu da önerilen hayvansal yağ ve protein alımlarını karşılamalarını sağlayacaktır. Bu nedenle kalp hastalarına bu besinler zararlı değildir." dedi.

"Günlük düzenli vitamin almak kalp krizlerine karşı koruma sağlamaz." diye konuşan Doç. Dr. Narin, "Özellikle antioksidan olarak sunulan C ve E vitaminleri ile ilgili yapılan birçok çalışmada bu vitaminlerin kalp krizlerine karşı koruyucu etkileri kanıtlanamamıştır. Yine koenzim Q, B6 ve aynı zamanda B12 vitaminleri ve folik asidin kalp krizlerine karşı korumadaki rolü belirsizliğini koruyor. Yapılan araştırmalara göre D vitamini en çok kalp ve damar hastalıkları üzerinde olumlu etkiye sahip. Kardiyovasküler hastalıklardaki artışın D vitamini eksikliğinden kaynaklandığı gösterilmiştir. Yeterli D vitamini almak için günde 15 dakika güneşe çıkmak yeterldir. Sol kolum felçli, kalp krizi geçirebilirim, numara hem sahte hem de ürkütücü. Sol kolda uyuşma toplumda kalp ve damar hastalıklarının başlıca belirtilerinden biri olarak kabul edilir. Ancak miyokard enfarktüsü ve damar tıkanıklığı ile kendini gösteren sol kol uyuşma yüzdesi oldukça düşüktür. Kolda sık uyuşma; Boyun fıtığı, sinir sıkışması veya miyopatiye bağlı gelişir." dedi.

Kalp krizinin başlıca belirtileri göğüste ağrı, baskı ve ağrı hissi, nefes darlığı ve düzensiz kalp atışları olduğundan bahseden Doç. Dr. Cüneyt Narin, konuşmasının devamında "Zaman zaman bu ağrılar e uyuşma sol kola da yayılabilir ancak sürekli sol kolda uyuşma ile göğüste sıkışma hissi de eşlik eder. Kalp krizi hastalarının spor yapamayacağı ve yapmaması gerektiği haberleri toplumda en çok bilinen yanlış bilgilerden biridir. Ancak kalp krizi geçirdikten sonra hekim tarafından önerilen egzersizlere başlanması ve günlük yaşamın kısa bir süre devam ettirilmesi hastalarda olası depresyonun önüne geçecektir." ifadelerine yer verdi.