İstanbul Avcılar, Esenyurt, Silivri, Fatih ilçelerine korkunç haber! Koşa koşa kaçacaksınız

Büyük İstanbul depremi her geçen saniye aleyhimize işliyor. Uzmanlar özellikle riskli yapılara dikkat çekiyor.

İstanbul Avcılar, Esenyurt, Silivri, Fatih ilçelerine korkunç haber! Koşa koşa kaçacaksınız

6 Şubat depremlerinin ardından İstanbul'un deprem riski yeniden gündeme geldi. Hangi ilçelerin daha güvenli olduğu, hangi ilçelerin daha riskli olduğu konusunda uzman görüşleri ve açıklamalar art arda geliyor. Bu konuda son olarak İBB yetkilisi Murat Yün'den de bir açıklama geldi.

İstanbul'da Korkutan Deprem Senaryosu 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Murat Yün, yaptığı açıklamada İstanbul'daki binaların depreme karşı dayanıklılığı konusunda çarpıcı bir tablo çizdi.

deprem riski

Yün, İstanbul'da yaklaşık 1 milyon 200 bin konut bulunduğunu belirterek, "7.5 ve üzeri bir depremde yaklaşık 200 bin civarı binanın ağır hasar alacağını ya da yıkılacağını öngörüyoruz. Hızlı yapı tarama testiyle tespit ettiğimiz 1556 bina ise deprem olmaksızın kendi kendine yıkılabilir. Bu 200 bin yapı, olası depremde ağır hasar alacak sayı. Bu binalarda yaklaşık 2,5 3 milyon nüfus var. 200 bin binada en riskli olanları bularak bunlara müdahale etmek ana hedefimiz. Kendi kendine yıkılabilecek 1556 binada o yapılar arasında" şeklinde uyardı.

Yün'ün açıklamaları, İstanbul'un depreme hazırlıklı olma konusunda ciddi eksiklikler olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Özellikle 200 bin binanın ağır hasar görmesi veya yıkılması durumunda yaşanabilecek insan kayıpları ve ekonomik zararlar büyük endişe yaratıyor. Bu nedenle, yetkililerin riskli yapıların güçlendirilmesi veya yıkılıp yeniden yapılması konusunda acil önlemler alması gerekiyor.

İstanbul'un En Riskli İlçeleri Belli Oldu 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Murat Yün, yaptığı açıklamada İstanbul'un en riskli ilçelerini açıkladı.

Yün, "Avrupa Yakası’ndaki illeri riskli ilçeler olarak tanımlayabiliriz" diyerek, yıpranmış yapıların özellikle zeminden zayıf olan bölgelerin ciddi derecede sorun teşkil ettiğine dikkat çekti. En riskli olarak belirttiği ilçeler arasında ise Avcılar, Küçükçekmece, Büyükçekmece, Esenyurt, Silivri gibi bölgelere vurgu yaptı.