Sosyal yardım alanlar sevinçten havaya uçacak! Hemen e-Devlet'ten TC no ile kontrol edin

Temmuz 2023 maaş zammından sonra sosyal yardım ödenekleri yeniden hesaplandı. Bu kapsamda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'ndan aylıklarını alan muhtaç durumdaki vatandaşlar, ne kadar ödeme alacaklarını merak etmeye başladılar. Asgari ücret ile memur maaşlarındaki artış, ödenen aile yardımlarının miktarı hakkında sorgulama başlattı. Temmuz ayında ödemelerin başlaması sosyal yardım ödemeleri için yeni bir tablo ortaya çıkardı. İşte detaylar..

Sosyal yardım alanlar sevinçten havaya uçacak! Hemen e-Devlet'ten TC no ile kontrol edin

Emekli maaşı ile birlikte memur zamlarına ilişkin yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. SSK ve Bağ-Kur emekli maaşları yüzde 25 zam aldı. Dul ve yetimlerin aylıkları da yüzde 25 artacak. Ayrıca, memurların maaş katsayısı yükseldikçe ihtiyaç sahibi nüfusa yapılan sosyal yardım ödemelerinin büyük bir kısmı artacaktır.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ise bu kapsamda yeniden hesaplanan güncel rakamları açıkladı. Engelli yakını bulunan 18 yaş altı vatandaşların engelli aylığı 1.594 TL'den 1.874 TL'ye çıkarıldı. Aile desteği, evde bakım, maluliyet aylığı, çocuk yardımının ödeme miktarları da değişti.

sosyal yardım ödemeleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, aile yardımı programına ilişkin şu açıklamalarda bulundu;

"Türkiye aile destek programı kapsamındaki ödemelerimiz de başlamıştır. Bir yıl daha devam edecek olan bu programın başlangıcından bu güne kadar yaklaşık 4 milyon gibi bir haneye ulaşan yardım miktarı 40 milyar liraya çıktı.

Ancak sosyal hizmet modelleri çerçevesinde 1997 lira olan yaşlı emekli maaşını 2.000.348 liraya, 1.594 lira olan yüzde 40 ila 49 arası engeli olan vatandaşlarımızın aylık maaşını 1.874 liraya, yüzde 70 ve üzerinde engeli olan ve vatandaşlarımızın maaşını ise 2 bin 811 liraya çıkardık.

Şimdi bir adım daha atıyor ve Aile ve Gençlik Bankası'nı kuruyoruz. Doğalgaz ve petrol gelirimizin belli bir kısmını bu Aile ve Gençlik Bankası'na aktaracağız. Oradan da o kadınlara ve genç erkeklere tahsis edeceğiz. Bu çalışmanın en güzel örneğini veren ülke ise Norveç'tir. Norveç bu operasyonu başarıyla sürdürdü. Toplam petrol gelirinin belli bir kısmı rezerv olarak gençlere ayrılıyor. Gelecek nesiller için ayrılmıştır. Şimdi inşallah benzerini Gençlik ve Aile Bankası ile ülkemizde gerçekleştireceğiz. Aile ve Sosyal Politikalar Daire Başkanlığımız, dezavantajlı kişilerin farklı sosyal yardım ve hizmet modellerinden yararlanması için çalışmalarını sürdürmektedir."

YAŞLI, ENGELLİ ve YAKININA BAKANLARIN MAAŞLARINA ZAM

Kamu hizmeti maaş katsayıları arttıkça, ihtiyacı olan kişilere yapılan sosyal yardım ödemelerinin çoğu değer olarak artmıştır. Yaşlılara, engellilere, hastalara, bakmakla yükümlü oldukları kişilere ve aile üyelerine yapılan ödemelerde değişiklikler yapıldı.

Devlet, ihtiyaç sahibi vatandaşlarına sosyal yardım programlarıyla yardımcı olur. Devlet memuru maaş faktöründe bu ay yapılan değişiklikler bu yardımların birçoğuna yansıdı. Yüzde 17,55'lik artışa karşılık sosyal yardım ödemeleri şu şekilde değişti:

65 YAŞ AYLIĞI

65 yaş üstü sosyal güvencesi olmayan vatandaşlar için ödenen bin 997 lira maaş yeni düzenleme ile birlikte 2 bin 348 liraya yükseldi. Bu destekten yararlanabilmek için de yeni asgari ücret ile beraber kişi başı gelir limitleri yükseltildi.

65 yaş aylığı, kişinin ve eşinin gelirini dikkate alır. 65 yaş emekliliğinden kişi başı geliri 3 bin 800 lira 77 kuruştan az olanlar yararlanabiliyor.

EVDE BAKIM MAAŞI

Bakıma muhtaç yaşlı ve engellilere 4 bin 336 liralık desteğin 5 bin 97 lira 96 ​​kuruş olarak gerçekleştiği bildirildi.