Son dakika: Mehmet Şimşek Ekonominin Geleceği Hakkında Konuştu!

Son dakika: Mehmet Şimşek Ekonominin Geleceği Hakkında Konuştu!

Son dakika: Mehmet Şimşek Ekonominin Geleceği Hakkında Konuştu!

Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Şimşek'in G20 toplantısı için Hindistan'a gitmeden önce cuma günü imzaladığı ve bugün tüm kamu kurumlarına gönderilen genelgede, 30 Haziran 2021 tarihli "Tasarruf Tedbirleri" konulu Cumhurbaşkanlığı Genelgesi hatırlatıldı.

Söz konusu genelgeyle kamu kurum ve kuruluşları, harcamalarında tasarruf sağlanması, bürokratik işlemlerin azaltılması ve kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli kullanımına odaklanmaları konusunda talimatlandırıldı. Bütçe sınırlarını aşmadan maksimum tasarrufa önem verilmesi gerektiği vurgulandı.

Genelgede ayrıca, kamu harcamalarının artışa neden olacak şekilde genişlememesi, ilgili mevzuat dışında harcama yapılmaması, alım konusuyla ilgisiz unsurların ihalelere dahil edilmemesi ve ihtiyaçların düşük maliyetlerle karşılanması için ortak alım yoluyla tedarikin yaygınlaştırılması gerektiği belirtildi.

Bugün yayınlanan yeni genelgede ise, Hazine ve Maliye Bakanlığına maliye ve ekonomi politikalarının hazırlanması ve uygulanması konusunda görev ve yetki verildiği hatırlatıldı. Deprem kaynaklı harcamalar haricindeki tüm harcamaların gözden geçirilmesi, tasarruf tedbirlerinin hızla uygulanması ve takibinin titizlikle yapılması gerektiği vurgulandı.

Genelgeye göre, kamu kurum ve kuruluşları, taşınmaz edinimi ve kiralanması, resmi taşıt edinimi ve kullanımı, haberleşme giderleri, personel görevlendirmeleri, basın ve yayın giderleri, kırtasiye ve demirbaş alımları gibi harcamalarını tasarruf kurallarına uygun bir şekilde gerçekleştirecekler. Ayrıca, temsil, tören, ağırlama, tanıtım ve personel giderleri, enerji ve su alımları, personel servisi hizmetine ilişkin giderler ve diğer konularda da genelgede belirlenen kurallara uyacaklar.

Kamu idareleri, genelgenin düzenlediği konularda gerçekleştirdikleri iş ve işlemlerle elde ettikleri tasarrufları, mümkün olan alanları bildirmek üzere 28 Temmuz'a kadar Hazine ve Maliye Bakanlığına resmi yazıyla bildirecekler. Bu şekilde, tasarruf tedbirlerinin uygulanması ve kamu kaynaklarının verimli kullanılması süreci izlenecek ve değerlendirilecektir.