SGK'dan milyonlarca emekliye büyük şok! Ödenen emekli maaşları misliyle geri alınacak

Milyonlarca SGK emeklisini ilgilendiren bir gelişme yaşandı. Yargıtay son bir değerlendirmede bulundu. Emekli maaşları düşürülecek ve geri ödemeler kesilecek. Detaylar burada..

SGK'dan milyonlarca emekliye büyük şok! Ödenen emekli maaşları misliyle geri alınacak

Sosyal Sigortalar Kurumu (SGK) tarafından engelli olduğunu beyan edip başka işe giren kişilere yönelik sıkı önlem alındı. Bu dolandırıcılığın tespit edilmesi halinde tesis, kişiyi engelli ilan edecek, yanlış bilgi veren kişinin maaşından kesinti yapacak ve geriye dönük olarak ödemenin iadesini talep edecektir.

YARGITAY'DAN EMSAL KARAR

Yargıtay 10. Hukuk Dairesi'nin (E:2020/9157, K:2021/10740) kararına sunulan belgelere göre, 1992 yılından bu yana maluliyet aylığı alan bir kişi, TV yapımındaki kısa rolünden dolayı 2012 ve 2014'te 2 gün çalışıyor.

SGK, durumu tespit ettikten sonra 2012 yılında işe giriş tarihinden itibaren engelli yardımlarını kaldırdı. Ayrıca iki yıl vadeli olarak ödenecek aylık 32,4 bin liralık maaşın faiziyle birlikte iadesi için icra takibi başlattı. Maaşı düşürülen kişi SGK davasının reddi ile cra takibinin durdurulması adına ayrı bir dava açtı. Dava devam ederken SGK, 2017 yılında bu konuyla ilgili yönetmelikte değişiklik yaparak, yalnızca çalıştığı süre içinde fazla ödenen emekli maaşlarının iade edilebileceğini hükme bağladı.

Engellilik yardımlarının SGK'ya iade edilmesine karar verildi. Bölge Adliye Mahkemesi de bu kararı onadı. İlgili kişi, engelli maaşının yeniden bağlanmasını talep etti. SGK sağlık kurulu bu kişinin engelli olmadığına karar verildi. Konseyin kararına itirazın ardından Adli Tıp Kurumu tarafından yapılan kontrol incelemesinde, çalışma kapasitesinde yüzde 60'lık kayıp yaşanmadığını gösteren bir rapor yayınlandı.

BU KİŞİLER MUAF TUTULACAK

Çalışıyorsa, yalnızca engelli yardımından yararlananların emekli maaşları azaltılır.

Engellilik yardımları ve engellilik vergisi kesintileri, yaştan bağımsız olarak sıklıkla erken emeklilikle karıştırılmaktadır. Vergiden muaf engelli emekliler, emeklilik maaşlarından kesinti yapılmadan sosyal güvenlik primlerini ödeyerek çalışabilirler.

2008 yılından sonra ilk kez sigortalı çalışanlar emekli maaşı alırken herhangi bir işte çalışamıyorlar. SGK, kağıt üzerinde sigortalı görünen kişiler üzerindeki denetimleri artırıp sahte işyerleriyle mücadele etse de, olağandışı yollardan devlete zarar veren kişilere hoşgörü göstermiyor. Soruşturmada sahte güvence oluşturmak için çeşitli yöntemlerin kullanıldığı ortaya çıktı.

Emeklilik günlerini tamamlamak, sigorta ve vergi teşviklerinden yararlanmak, asgari çalışma sınırına ulaşmak için yasal olarak aktif veya sigortalı bir işyerine başvurmasalar bile çalışıyor sayılırlar.Sigorta kağıt üzerinden satın alınır. ve ikramiyeler çalışmadan ödenir.

DÖKÜMLER İNCELEMEYE ALINDI

SGK, “sahte, kontrollü veya şüpheli” işyerlerini, gerçek çalışmaya dayanmayan, yani asılsız sigorta talepleri sunan ve şüphe uyandıran işyerleri olarak tanımlıyor.

Bu şekilde tanımlanan işyerlerinde kapsam dahilinde olduğu iddia edilen kişilerin kapsam dışı hizmetlerine ilişkin tutanakta, bu işyerlerinde Kapsam dahilindeki hizmetlerin raporlandığı satırın başına (S), (K), (Ş) harflerinden biri konur. Çalışanların hizmet kayıtlarındaki işyeri kodunu e-idare üzerinden kontrol etmeleri faydalı olacaktır. Yanlış olduğu tespit edilen işyeri e-sigorta kullanıcı kodu ve şifreleri otomatik olarak askıya alınacaktır.

Bu işyerlerinden sigortalıların kayıt altına alınması veya internetten prim belgesi düzenlenmesi imkânı da ortadan kalkıyor. Ana yatırımcının yanlış tanımlaması giderilinceye kadar alt yüklenicinin yanlış tanımlaması giderilmeyecektir.

EMEKLİ MAAŞI FAİZİYLE GERİ ALINACAK

Sahteciliği tespit ettiği bildirilen işyeri hizmetleri iptal ediliyor. Kişinin emekli olma hakkı olsa dahi sahte sigortalılık iddiaları dikkate alınmaz. Bu yardımların kaldırılmasının ardından emekli aylığından yararlanmak için etkin prim ödeme gün sayısı yeniden hesaplanacak.

Sahte kefaletler iptal edilirken, yatırım dönemine ait prim de ortadan kaldırılarak, emeklilik için alınan paraların tamamı faiziyle birlikte geri alınacak.