SGK'dan Emeklilere Müjde: 34 Bin TL Avans Fırsatı!

EYT'li emekliler için sevindirici bir gelişme yaşanıyor. Milyonlarca emekli vatandaşını kapsayan SGK avansı ile ilgili önemli bilgiler burada. Avans alabilmek için gereken şartlar neler? İşte 34 bin TL ödeme almanın detayları...

SGK'dan Emeklilere Müjde: 34 Bin TL Avans Fırsatı!

EYT düzenlemesi, 3 Mart itibariyle yürürlükte. Bu düzenleme sonrasında, EYT'li vatandaşlar sosyal güvenlik kurumlarına başvurularını yapmaya başladılar. Şu ana kadar yapılan başvurular 2.2 milyon kişiye ulaşırken, tekrar eden başvuruların elenmesiyle bu sayı 2 milyona düşürüldü. Emeklilik işlemleri de 1.9 milyon kişi için sonuçlandırıldı. Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan, yıl sonuna kadar tüm EYT'li vatandaşlara maaşlarının ödeneceğini açıkladı.

Emekliye Avans Verilmesi

Maaşların zamanında ödenmemesi durumunda, SGK emekli adaylarına avans ödeme imkanı sunuyor. Eğer 90 gün içerisinde maaş ödemeleri yapılmazsa, SGK, emekli adaylarına avans ödeme talebinde bulunmaları halinde bu ödemeyi yapar. Bu sayede, maaşı ödenmemiş olan EYT'li vatandaşlar avans talep edebilirler. SGK, bu kişilerin aylık almaya hak kazanıp kazanmadığını değerlendirir.

2023/06/14/para17-001.jpg

Avansın Detayları

Aylık almaya hak kazanan kişilere, üç ay süresince net asgari ücretin 3 katı kadar, yani 34 bin 200 lira avans ödenebiliyor. Eğer avans miktarı, kişinin alacağı ilk aylıktan fazlaysa, fazla kısım bir sonraki emekli maaşından düşürülüyor. Ancak, bu düşüş, aylığın dörtte birinden fazla olamıyor. Yani avans miktarı, ödenen aylığı geçse bile, her ay en fazla maaşın dörtte biri kadar kesinti yapılıyor.

Avans Başvurusu Nasıl Yapılır?

Aylık talebi üzerinden 90 gün geçmesine rağmen, kişi talepte bulunmazsa, SGK otomatik olarak avans ödemesi yapmaz. Bu nedenle avans almak isteyen kişilerin, taleplerini SGK’ya iletmeleri gerekiyor.

EYT'li vatandaşların, SGK’dan avans talep etmek için yazılı başvuru yapmaları şart. SGK hizmet merkezlerine sunulacak dilekçeler, işleme alınarak, değerlendirme süreci başlar. Ayrıca, aylık taleplerini ilk olarak e-Devlet üzerinden yapmaları ve bu tarihi onaylamaları gerekiyor. Bununla birlikte, 90 gün geçip geçmediğini kontrol etmeleri ve 90’ıncı gün itibariyle e-Devlet üzerinde ‘aylık bağlandı’ bilgisine ulaşamamışlarsa, SGK’ya dilekçe ile avans talebinde bulunmaları gerekmektedir.