Parası olan koşa koşa bundan alıyor! Uzman isim büyük tehlikeyi açıkladı

Yatırımcılara, son dönemde ev ve arabalarını satarak almış oldukları altınlarla ilgili kuyumculardan uyarılar geldi.

Parası olan koşa koşa bundan alıyor! Uzman isim büyük tehlikeyi açıkladı

İsrail-Filistin çatışması nedeniyle altın fiyatları rekor düzeylerde devam ediyor. Uzun vadeli, kısa vadeli ve orta vadeli yatırım yapmak isteyenler ltını tercih ediyor ve kazançlarını burada değerlendiriyorlar.

Son dönemde ambalajlı altın yerine kuyumcuların "kesilmiş altın" dedikleri yarı mamul ürünler, ambalajlı ürünlere göre daha ucuz olması nedeniyle daha popüler hale geliyor. Altın uzmanları, söz konusu kesilen altının üzerinde herhangi bir barkod veya damga bulunmadığını yineleyerek, bu altının karatının ancak uzmanlar tarafından ayırt edilebileceğini vurguluyor. Uzun süre Antalya'da kuyumculuk sektöründe çalışan Halil Güvençoğlu, şunları söyledi:

“İsrail-Filistin savaşı nedeniyle altın fiyatları arttı. Günümüzde ülkemiz insanının altına olan talebi artıyor. Halkımız ağırlıklı olarak 24 ayar tasarruflu altın alıyor. Kesme altın olarak bilinen altına olan talepler de daha yüksek; Ancak bunu önermiyoruz. Üzerinde herhangi bir patent veya seri numarası bulunmamaktadır. Satarken de sıkıntı yaşadılar. Bu sorunlardan kaçınmak için paketlenmiş altın satın almak daha iyidir. Bu tür altınlar daha güvenli olacaktır"

Parası olan koşa koşa bundan alıyor! Uzman isim büyük tehlikeyi açıkladı

25 yıllık tecrübeye sahip kuyumcu Çağrı Yılmaz, son 10 yıl içerisinde yapılan araştırmalarda altının en çok yatırım yapılan ve en karlı varlık olması nedeniyle insanların talebinin daha fazla olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu:

"Evini satıp altın alan vatandaşlarımız bulunuyor. Bu dönemde vatandaşlarımızın gerçeği bilerek altın alması gerekiyor. Halkımız ucuz altının var olmadığına kesinlikle inanıyor. Hiç kimse ucuz altın vaat edemez, yalnızca düşük değerli altın vaat edebilir. Altın kesmeye talep çok yüksek. Bu tür altın düşük karatlara karşı çok hassastır. Plaka olduğu ve damgalanmadığı için dolandırılma ihtimaliniz yüksektir. 24 ayar altının ağırlığı genellikle 995 mil iken, 970 milyonluk bir değirmen onu kesilmiş 24 ayar altın şeklinde satabilir. Bu sayının kaç milyonu temsil ettiğini belirlemek zordur. Bunu en iyi kuyumcu da anlayamaz."

Parası olan koşa koşa bundan alıyor! Uzman isim büyük tehlikeyi açıkladı

Bu konuyla ilgili çok sayıda şikâyet geldiğini belirten Yılmaz, “Vatandaşlarımız da aldatıldıklarını biliyor. Altını atölyeye girerken ateşte ısıtarak veya 5 dakika asit kullanarak kontrol ediyoruz. Kesme altının satışı da zor, pek çok kuyumcu şu sıralar alım yapmıyor. Satıcı da ne olduğunu bilmiyor. Seri numarasından üreticiye kadar her şey ambalaj üzerinde açıktır. Altın ambalaj daha güvenlidir." dedi.