ÖTV ve KDV zamlarının enflasyon üzerindeki etkisi tartışılıyor! Zamların enflasyona olan etkisi…

Son günlerde Cumhurbaşkanı kararıyla yapılan ÖTV ve KDV zamları, birkaç gün sonra açıklanacak olan enflasyon oranlarını nasıl etkileyeceği merak edilmektedir. Bu zamların enflasyon oranları üzerindeki etkisi ne olacak?

ÖTV ve KDV zamlarının enflasyon üzerindeki etkisi tartışılıyor! Zamların enflasyona olan etkisi…

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından sigara, ekmek, akaryakıt, su gibi birçok ürüne yapılan zamların yanı sıra Türk Lirası'nın da değer kaybetmesi, TÜFE'ye yansıyarak artışa neden olacağı belirtilmektedir. Uzmanlar, Temmuz ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) için %10'luk bir artış beklentisinde olduklarını ve bu zamların etkisiyle bu artışın gerçekleşeceğini ifade etmektedirler. Peki, Temmuz ayında açıklanacak olan enflasyon oranlarına bu zamlar nasıl yansıyacak? Bu sorunun cevabı yazımızın devamında yer almaktadır.

TÜFE'deki Artışın Nedenleri

Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasında her geçen gün zam gelen ürünlerle birlikte Türk Lirası'nın sürekli değer kaybetmesi, TÜFE oranlarında yükselişe neden olmaktadır. Özellikle son günlerde akaryakıta yapılan ÖTV zammı ve pompa fiyatlarına yansıyan %20'lik zam oranı, Temmuz ayı TÜFE oranlarında büyük bir artışın habercisi olarak uzmanlar tarafından açıklanmaktadır.

Uzmanlar ayrıca, yıl sonu TÜFE tahminlerinde de artış öngörmekte ve TÜFE oranlarının %50'li seviyelerden %60'lara kadar çıkacağını tahmin etmektedirler. Hatta bazı uzmanlar, bu oranların üzerine doğru revizyonun kaçınılmaz olduğuna da dikkat çekmektedirler.

para-2-001.webp

Akaryakıt ve diğer fiyat artışlarının dolaylı etkileriyle birlikte TÜFE'de, yılın geri kalanında yukarı yönlü bir etki beklediklerini dile getirmektedirler.

Temmuz Ayında Aylık TÜFE Artışı

Geçtiğimiz hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilen torba yasa ile kurumlar vergisi ve KDV'de artışlar gerçekleşti. Ayrıca, tek seferlik MTV, BSMV ve harçlar da artırıldı.

Ekonomistler, bu ve benzeri sebeplerden dolayı yıllık TÜFE'de yukarı yönlü bir revizyon olacağını işaret etmektedirler. Ayrıca, Reuters'ın dört ekonomistin hesaplamalarına dayandığı verilere göre, Temmuz ayı TÜFE'nin %9 ila %11,5 arasında bir artış gösterebileceği tahmin edilmektedir.