Ortaokul ve Lise Öğrencileri İçin Heyecan Verici Dönem Başlıyor!

Ortaokul ve lise öğrencileri için yeni dönemin heyecanı! Türkiye genelindeki ortak sınavlar, 26-27 Aralık'ta yapılacak...

Ortaokul ve Lise Öğrencileri İçin Heyecan Verici Dönem Başlıyor!

MEB, bu yıl ilk defa ortaöğretim 6. sınıf öğrencilerine yönelik "Türk Dili" ve "Matematik" derslerinin yanı sıra lise 9. sınıflara "Türk Dili ve Edebiyatı" ile "Matematik" derslerinin ikinci yazılı sınavını "Ülke genelinde ortak sınav" şeklinde düzenlemeye karar verdi.

Bu kapsamda, Türkiye genelinde ilk ortak sınav 6. sınıflar için Türkçe ve matematik derslerinden 26 Aralık Salı günü, lise 9. sınıflar için ise Türk dili ve edebiyatı ile matematik derslerinden 27 Aralık Çarşamba günü yapılacaktır. Bakanlık, hazırlanan soruları okullara gönderecek ve sınavlar okullar tarafından düzenlenecektir. Sınav dosyaları il ölçme ve değerlendirme merkezleri tarafından değerlendirilecektir.

Yeni Değerlendirme Esasları

Ölçme ve Değerlendirme Yönetmeliği'nin Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla birlikte, okul öncesi döneminden 12. sınıfa kadar eğitim veren okullarda ölçme ve değerlendirme uygulamaları hakkında yeni esaslar getirildi. Bu kapsamda ortaokul ve ortaöğretim kurumlarında "ulusal", "il ve ilçe çapında" ve "eyalet çapında" olmak üzere üç farklı ortak yazılı sınavın yapılacağı açıklandı.

Bakanlık, Türkiye genelinde yapılacak ortak yazılı sınavın hangi düzeylerde, hangi derslerden ve hangi günlerde yapılacağına ilişkin resmi bir yazı gönderdi. Yazıda, olağan sınavlarla ilgili olarak "2023-2024 eğitim-öğretim yılı 1. yarıyıl yazılı sınavları 6. sınıflar için matematik ve Türkçe derslerinden 26 Aralık Salı günü, 9. sınıflar için ise Türk dili ve edebiyatı ile matematik derslerinden 27 Aralık Çarşamba günü sınav yapılacaktır." ifadelerine yer verildi.

Farklı Bir Yaklaşım

Ölçme, Değerlendirme ve Denetim Hizmetleri Genel Müdürü olarak görev yapan Kemal Bülbül, ortak denetim uygulamalarına geçişle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Bülbül'e göre, ortak testler yoluyla yeni test uygulamaları hayata geçirilmeyecek.