Milyonlarca kredi kartı kullanıcısına duyuruldu! O parayı faiziyle geri alabilirsiniz: İşte tek yapmanız gereken

Artık birçok işlem internet üzerinden gerçekleştirilebiliyor. Bankaların sıkı güvenlik önlemleri olmasına rağmen bazı durumlarda müşteri bilgileri çalınabilmektedir. Konuyla ilgili önemli değerlendirmelerde bulunan uzman hukukçular , Yargıtay kararına atıfta bulunarak , bankaların hesap bilgilerinden sorumlu olduğunu ve müşterilerin uğradıkları maddi kayıpları tazmin etmeleri gerektiğini açıkladı.

Milyonlarca kredi kartı kullanıcısına duyuruldu! O parayı faiziyle geri alabilirsiniz: İşte tek yapmanız gereken

Kredi kartı veya banka kartı kullanarak internetten alışveriş yapan kişiler genellikle kart bilgilerinin çalınacağından endişe duymaktadır. Tüm kaygılara rağmen online alışveriş günümüz şartlarında adeta bir zorunluluk haline geldi. İnternet platformlarından alışveriş yapanların yanı sıra mobil bankacılık hizmetlerinden yararlananlar da kart ve şifre bilgilerinin yanlış ellere geçmesinden endişe ediyorlar. Birçok kişi kredi kartı bilgilerinin çalınması için internet bankacılığını kullanıyor.

Banka hesap bilgileri çalınan kişilerin bunu fark etmesi yavaş olabilir. Küçük otomatik ödeme ve kredi kartı harcamaları , dikkatli bir şekilde kontrol edilmediği takdirde gözden kaçabilir. Kart bilgilerinin çalındığını veya hesabından para kesildiğini öğrenen kişiler ilk başta ne yapacağını bilemez. Maddi kayıplar arttıkça panik durumları da artıyor. Bu durumda tüketicilerin haklarını anlaması ve buna göre davranması önemlidir. zman avukatlarımız, internetten alışveriş sorunlarınız konusunda neler yapabileceğinizi ve ne zaman hukuki yola başvurmanız gerektiğini değerlendirdi

Hesap derhal bloke edilmeli!

Avukat , hesaplarından para çekildiğini veya kredi kartıyla alışveriş yapıldığını tespit eden kişilere önemli bir uyarıda bulunurken "Hiç vakit kaybetmeden işlemi gerçekleştirerek hesabın bloke edilmesinin talep edilmesi gerekiyor. Kredi kartları için kartlarınızı bloke etmeniz ve harcamalarınızı kontrol etmeniz çok önemlidir." dedi.

"Banka ile iletişime geçtikten sonra müşterinin hesabı bloke edilebilir diyen avukat, "Ancak hesaptan çekilen tutar ve bu işlemden önce yapılan satın alma işlemleri müşterinin hesabından borçlandırılacaktır. Bankalar , bildirim öncesinde şüpheli hesap hareketlerinden sorumludur. İnternet dolandırıcılığı sonrası bankanın tüketiciye para iadesini yapmaması durumunda müşteri yasal işlem başlatır." şeklinde ifadeler kullandı. Avukat , bankanın herhangi bir kusuru olmasa bile hesaptan para çekilse bile bankaların sorumlu olacağını vurgulayarak , bankaların müşterilerinin hesaplarının güvenliğini sağlaması gerektiğini söyleyerek bunu gerekçelendirdi.

YARGITAY’DAN EMSAL KARAR

Her ne kadar hesap güvenliğinden bankalar sorumlu olsa da bazen geri ödemelerde sorunlar yaşanabiliyor. Bu durumda vatandaşların yasal hakları ön plana çıkmaktadır. Bankanın geri ödeme yapmaması durumunda müşterinin ikamet ettiği şehrin başsavcılığına başvurmak gerektiğini belirten avukat, şunları kaydetti:

“ Başsavcılığa şikayette bulunduktan sonra banka veya sigorta kapsamındaki uyuşmazlık tutarı İl / İlçe Tüketici Hakem Heyeti tarafından belirlenecektir. Veya tüketici mahkemesine gidebilirsiniz . Yargıtay , kusur olmadığı sürece müşterilerin uğrayacağı her türlü zarardan bankaların sorumlu olacağına hükmetti. Hesap sahibinin veya dolandırıcıyla işbirliğinin kanıtlanabileceğini söyleyen avukat, ifadelerinde referans olarak kullandığı Yargıtay kararında, parası çalınan kişinin parasının kaybından bankanın sorumlu olduğuna karar verildiğini aktardı.

"Faiziyle birlikte iade talebi"

Yargıtay kararına konu edilen bu davada, davacının bilgisinin dışında şubeden çekilmişti. Davacı, bankanın bilgisi dışında işlemi bankaya bildirmemesi nedeniyle kusurlu olduğunu ileri sürerek, oluşan zarar ve faizin internet bankacılığı yoluyla ödenmesini talep etmiştir.

"Hesaptan çekilen tüm paralardan banka sorumludur"

Banka, davacının transfer sürecinde telefonda sorulan bütün sorulara doğru cevap verdiğini ve ilk transferin gerçekleştiğini ancak ikinci seferde imza onayı alınamadığı için işlemin gerçekleştirilemediğini belirterek, davacıdan şunları yapmasını talep etti. Bilgi işlem sistemi her bakımdan güvenli olup dava reddedilecektir.

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi'nin ilgili kararına göre, banka hesabından para çekilen kişinin bilgisi dışında banka hesabından para çektiği ispatlanamadığı sürece banka, banka hesabından yapılan tüm para çekme işlemlerinden sorumlu olacak. Banka ile birlikte hareket etti ve fonlardan sorumlu oldu. Bu işlemde üçüncü bir tarafın ihmali varsa bankalar, internet dolandırıcılığının kurbanı olmaları durumunda müşterilerinin mali kayıplarını tazmin edecek. Peki iade için bir son tarih var mı? Avukat, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Olayın niteliğine ve tutarına göre değişiklik gösterebilir. Tutarın fazla olması halinde banka ödeme süresi ertelenecek. Yargılama gerekiyorsa dava açılacak, sonuca göre süre belirlenecek. Uzatılabilir, bu nedenle kesin bir süre veremiyoruz. Ayrıca bankaların çok büyük transfer işlemleri için güvenlik sistemleri oluşturması gerektiğinden tüketici mahkemesinde dava açmayı planlıyoruz."

Mobil bankacılık sistemlerinin mağdurları, geri ödemelerin gecikmesi durumunda faizli ödeme alabiliyorlar. Avukat Akar, faiz oranlarının belirlenmesinin mahkemenin takdirine bırakıldığını belirterek, "Tüketicinin dava açması ve haklı sebebini ispat etmesi durumunda mahkeme, dava süresi içinde tahakkuk eden kanuni faizi talep edecektir. Faizi kendiniz ödeyin veya bir profesyonelin sizin için hesaplamasını sağlayın. Hesaplanan faiz tutarıyla birlikte ise anaparanın tüketiciye iade edilmesine karar verildi."