Milyonlarca asgari ücretliye PTT'den toplu ödeme geliyor! Bu şartı sağlayan herkes tıkır tıkır alacak

SGK'dan asgari ücretli çalışanlara toplu ödeme! Toplu ödeme PTT'ye yatırılacak. Devlet, yeni doğum yapan annelere ücret ödüyor. İşte ayrıntılar.

Milyonlarca asgari ücretliye PTT'den toplu ödeme geliyor! Bu şartı sağlayan herkes tıkır tıkır alacak

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), PTT'den asgari ücretli çalışanların toplu ödeme alacağını açıkladı.

maaş

Devletin yeni doğum yapan annelere ödediği doğum yardımının hesaplanması sürüyor. Asgari ücretle çalışan anneler için sevindirici haber oldu. SGK'nın toplu ödeme yapacağı ve paranın PTT'den alınacağı anlaşıldı.

Kadınlar üç, bazen dört ayrı doğum yardımı alıyor. Öncelikle doğum izni süresince devletten engelli yardımı alan annelere ayrıca doğum, emzirme ve gerekiyorsa yarı zamanlı çalışma ödeneği de ödeniyor.

doğum parası

Doğum izni gün sayısı doğumdan önce 8 hafta ve doğumdan sonra 56 gün olmak üzere 112 gündür. Çoğul gebeliklerde (ikiz, üçüz vb.) doğum izni en fazla 126 gün 2 hafta süreyle verilir. Kadınlar 50.080 TL'nin 2/3'ünü alıyor. Bu kapsamda doğum izni miktarı 33.387 TL'dir. Doğum izni katkısı, Sosyal Sigortalar Kurumu (SGK) tarafından çalışan annelere doğum izni süresince ödenen bir destektir.

KADIN İSTİHDAMI TEŞVİK EDİLMESİ HEDEFLENMEKTEDİR

Doğum izni, annelerin doğumdan sonra çocuklarına maddi sıkıntı yaşamadan bakabilmelerini sağlayan, ev ekonomisine katkı sağlayan ve kadın istihdamını teşvik eden bir sosyal hak olarak görülüyor. Doğum izni hesaplanırken annenin maaşının toplamı ve çocuğun doğumundan önceki 12 aylık ek günler dikkate alınır. Doğum izni miktarı annenin toplam maaşının üçte ikisi kadardır. Ancak; Bu tutarın asgari ücretin 6,5 katını aşması durumunda ise taban asgari ücretin 6,5 katıdır.

PTT'DEN ALINIYOR

Bu bağlamda doğum izni, annenin toplam maaş ve ödeneklerinin gün sayısını ifade etmektedir. Ancak; Asgari ücret arttıkça bu desteğin de arttığını gördük. Annelik yardımından yararlanabilmek için annelerin SGK'ya başvurması ve gerekli şartları taşıması gerekmektedir. Doğum parası doğumdan sonraki 55 gün içerisinde annenin banka hesabına veya PTT aracılığıyla ödenir.