Merkez Bankası'nın çığır açan kararıyla türk lirası zirveye koşuyor!

Merkez Bankası, TL'nin değerini artırmak amacıyla önemli adımlar atmaya devam ediyor. Bugün ortaya çıkan son gelişmeleri haberimizde bulabilirsiniz.

Merkez Bankası'nın çığır açan kararıyla türk lirası zirveye koşuyor!

Merkez Bankası, Türk Lirası'nın payını artırmak ve onu tasarruf aracı haline getirmek için yeni kararlarını açıkladı. Banka, bu kararları bankalara bildirdi. Ağustos ayında, menkul kıymet ve zorunlu karşılık uygulamalarıyla kur korumalı hesapların TL mevduata dahil olmasıyla birlikte, TL payı rasyosu yürürlükten kaldırılmıştı. Bu kararın ardından TL geçişleri hız kazandı ve aylık yüzde 2 olan pay artış hedefi yüzde 2.5'e yükseltildi.

Bankalara Yeni Bildirim

2023/06/14/para5.jpg

Ağustos ayında yürürlükten kaldırılan eski TL payı rasyosu kapsamında komisyon uygulaması da sona erdi. Yeni talimatlar doğrultusunda, TL geçiş ve yenileme oranı yüzde 100'ün altında olan bankalara senelik yüzde 8, yüzde 100 oranında olan bankalara ise senelik en fazla yüzde 4 TL'ye geçiş komisyonu uygulanacak. Aynı zamanda ihracat, yatırım ve KOBİ kredilerinde 50 bin TL üzerinde kullanılacak kredilerin harcamalarının belgelendirilmesi gerekecek. Belgeleme yapılmadığı takdirde, banka kredi miktarının yüzde 30'unu menkul kıymet olarak ayırıp, kredi büyümesi sınırına dahil edecek. Bunun yanı sıra, kredi akışlarını rahatlatmak için fatura muafiyet sınırı da 250 bin TL seviyesine yükseltildi. Merkez Bankası'nın bu atakları sonrasında alacağı yeni faiz kararı büyük bir merakla bekleniyor.