Merkez Bankası gece yarısı devreye girdi! Resmen yüzde 25'e düşürüldü

Merkez Bankası (TCMB) tarafından kur korumalı hesaplara yönelik zorunlu karşılık oranının 6 aya kadar vadeler için yüzde 30 oranından yüzde 25 oranına düşürülmesine karar verildi.

Merkez Bankası gece yarısı devreye girdi! Resmen yüzde 25'e düşürüldü

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yapılan duyuruda zorunlu karşılık uygulamasıyla ilgili açıklama yapıldı. Açıklamanın içeriğinde; "Kur korumalı hesaplara yönelik zorunlu karşılık oranının 6 aya kadar vadeler için yüzde 30 oranından yüzde 25 ornaına düşürülmesi kararı alındı.” ifadeleri kullanıldı. TCMB'nin açıklaması şöyle:

Merkez Bankası gece yarısı devreye girdi! Resmen yüzde 25'e düşürüldü

“Para Politikası Kurulu'nun 25 Ocak 2024 tarih kararında devam eden sadeleşme süreci doğrultusunda, kredilerde yaşanabilecek dalgalanmalara rağmen parasal aktarım mekanizmasının makroihtiyati kararlarla destekleneceği açıkça ifade edilmiştir. Ayrıca faiz kararlarının yanı sıra parasal sıkılaştırma sürecini desteklemek amacıyla niceliksel sıkılaştırmanın da devam edeceği açıklandı. Bu kapsamda zorunlu karşılıklarda;

Döviz korumalı hesaplarda zorunlu karşılık oranı 6 aya kadar vadelerde %30'dan %25'e indirilecek. Yabancı para mevduat hesapları/katılım fonları için Türk lirası cinsi üzerinden tesisi yapılan ilave zorunlu karşılık oranı yüzde 4'ten yüzde 8'e çıkarılacak.

Bu düzenlemelerle Türk lirası cinsinden mevduata geçişte adımlar güçlenirken, niceliksel sıkılaştırma süreci de devam edecek"