Memur ve Emekli bu yılda boş geçmeyecek: Büyük zam oranları ifşa oldu

Memur ve asgari ücretli vatandaşların maaşlarında yüksek oranlı artış yapılacağı müjdesi geldi. TÜİK eylül ayı enflasyon rakamları açıklanırken memur ve memur emeklisinin 3 aylık enflasyon farkları açıklandı.

Memur ve Emekli bu yılda boş geçmeyecek: Büyük zam oranları ifşa oldu

Eylül ayında enflasyon aylık olarak yüzde 4,75 olarak açıklandı ve bu, SGK ve Bağ-Kur emeklileri için Temmuz, Ağustos ve Eylül ayları için enflasyon farkı oluşmaya başladığı anlamına geliyor. Bu durumda sadece 3 ayda alacakları zam oranı yüzde 25,11 olarak belirlendi.

2023/08/15/enflasyon.jpg

Temmuz ve Ağustos aylarında enflasyon yüzde 9'un üzerine çıkmıştı. Eylül ayında gelen artışla birlikte 3 aylık enflasyon yüzde 25 seviyelerine ulaştı. Bu, ekonomistlerin tahminlerinin altında bir rakam olurken, faiz artışlarının yavaşladığına dikkat çekiyor. Faizler yüzde 30'larda iken enflasyonun hızlı bir şekilde düşmesine neden oldu. Ayrıca, yüzde 25 kira artış sınırıyla kiracılar ve ev sahipleri arasında bir denge sağlandı.

Maaş zammı ile ilgili olarak Çalışma Bakanı, yüzde 50 seviyelerinde bir artışın olduğunu belirtirken, enflasyonun zaman içinde azaldığına ve yüzde 9'lara düştüğüne işaret etti. Yüzde 50 seviyesinin biraz altında bir artış yaşanıyor ve 40-45 seviyeleri öngörülüyor. Özel sektördeki ücretler de enflasyon farkı kadar artacak gibi görünüyor.

Emekli maaşı tahmini ise kök aylığı gündeme geldikten sonra başladı. Emeklilerin kök maaşlarına yüzde 25 zam yapıldı ve en düşük emekli maaşı 7.500 TL olarak güncellendi. En düşük emekli maaşının 10 bin TL seviyesine çıkartılması bekleniyor ve ekonomist Abdulkadir Develi, Merkez Bankası'nın elinin rahatladığını belirtiyor.