Memur ve emekli maaşları için müjdeli haber! İlk net rakam açıklandı

2024 Ocak ayında memur ve emekli maaşlarında gerçekleşecek olan zammı merakla bekleyenler için son dakika gelişmesi! Temmuz ayında yapılan zam sonrasında gözler şimdi 2024 Ocak ayına çevrildi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), beklenen zam oranlarına dair ilk somut verileri açıkladı ve kritik zam oranı netleşti.

Memur ve emekli maaşları için müjdeli haber! İlk net rakam açıklandı

Milyonlarca memur ve emekli, TÜİK tarafından aylık olarak açıklanan enflasyon rakamlarını yakından takip ediyor. Zira memur ve emekli maaş zammı oranları, enflasyon oranlarına bağlı olarak belirleniyor. Temmuz ayında gerçekleşen son zamdan sonra, Ocak ayı zammı için verilerin netleşmesi heyecanla bekleniyordu. İşte Temmuz ayı enflasyonuna göre oluşan zam oranları:

  • Emeklilere yüzde 25 oranında zam yapılacak.
  • Memurlara ise yüzde 17,55 zam ve 8077 TL seyyanen zam uygulanacak.

2024 Ocak Memur ve Emekli Maaşı Zammı Nasıl Belirleniyor?

Emekli ve memur maaşları, her altı ayda bir TÜİK tarafından açıklanan enflasyon verileri doğrultusunda güncelleniyor. Temmuz ayı itibariyle yılın ilk 6 aylık enflasyon rakamları kesinleşti ve memur emekli maaş zammı belli oldu. Ancak gözler şimdi Ocak ayına çevrildi. Ocak ayında gerçekleşecek olan zammı belirleyecek verilerden ilki bugün TÜİK tarafından açıklandı.

para3.webp

TÜİK Tarafından Açıklanan Enflasyon Oranları

TÜİK, SSK, BAĞ-KUR, memur emeklisi ve memurların merakla beklediği Temmuz ayı enflasyon oranlarını açıkladı. Yapılan açıklamaya göre Temmuz ayı enflasyon oranı aylık yüzde 9,49 ve yıllık yüzde 47,83 olarak belirlendi. Bu verilere göre emekli ve memur maaşlarına yüzde 9,49 oranında zam yapılacak. Ancak henüz sadece 5 aylık veri elde bulunuyor. Ağustos, Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık ayı verilerinin de açıklanmasıyla birlikte emekli ve memur maaş zammı netleşecek.

Merkez Bankası Yıl Sonu Enflasyon Tahminleri

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon tahminlerini güncelledi. Daha önce yüzde 22 olarak açıklanan yıl sonu enflasyon tahminleri, geçtiğimiz günlerde yapılan güncellemeyle yüzde 58 olarak duyuruldu. Bu durumda memur ve emekli maaşlarına gelecek en az zam oranı yüzde 32 olarak değişti. Enflasyona ek olarak refah payı ile birlikte daha da yüksek bir zam bekleniyor ve uzmanların tahminleri en az yüzde 40 oranında zam yapılacağı yönünde.