Maaşı bu rakamın üzerinde olanlar yaşadı! Ek 3.360 TL müjdesi geldi, cepler şenlenecek!

Asgari ücret zamları sonrasında yüzler gülüyor! 3 bin 360 TL ödeme yapılacak! Tüm detaylar haberimizde.

Maaşı bu rakamın üzerinde olanlar yaşadı! Ek 3.360 TL müjdesi geldi, cepler şenlenecek!

Maaşlara yapılan zamlar sonrasında ek ödemeler de artmaya başladı. 3 bin 360 TL ek ödeme alabilirsiniz! Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

EK 3 BİN 360 TL ÖDEME

Asgari geçim indirimlerinin 2021 senesinde sona erdiği biliniyor. 2022 Ocak ayı itibariyle ise yeni vergilendirme sistemine geçildi. İşçi ve memur çalışanların vergiye bağlı olan kazançlarının asgari ücrete kadar olan kısımları vergiden muaf tutuluyor. Yani asgari ücrete yapılan zamlar sonrasında gelir vergisi ve damga vergisi istisnaları daha fazla olacak. Yeni vergi sistemiyle birlikte gelir vergileri o ay için normal vergi olarak hesaplanıyor, yine gelir vergisi asgari ücrete karşılık olan o aya ait vergi ortaya çıkıyor. Kazançlar üstünden hesaplanan vergi ise o ay denk gelen asgari ücret tutarlarından düşüyor. Damga vergisi için de aynı hesaplama yöntemi kullanılıyor. 

vergi istisnasıyla ödemeler artıyor

Kazanç için hesaplanan damga vergisi indirilerek kalan kısımlar tahsil ediliyor. Temmuz ayında asgari ücrete yapılan yüzde 34 oranındaki zam sonrasında istisna edilen vergi tutarları da merakla araştırılmaya başlandı. Brüt ücret 15 bin TL olan ve Temmuz ayı sonrasında sabit olan işçilerin vergi hesaplamaları Ocak ve Mayıs tarihleri arasında 12 bin 75 TL olarak hesaplanıyor. Haziran ayında 11 bin 750 TL, işçinin eline geçen Temmuz ve Ağustos ayı ödemeleri ise 11 bin 438 TL oluyor. Eylül ayında 11 bin 766 TL, Eylül ve Kasım ayları arasında 11 bin 863 TL, Aralık ayında 11 bin 653 TL olarak hesaplanması gerekiyordu. Asgari ücrete yapılan zamlar olmasaydı sene boyu 10 bin 393 TL gelir vergisi, 455 TL damga vergisi ödenecekti. Asgari ücretin yükselmesiyle birlikte işçinin gelir vergisi 6 bin 919 TL, damga vergisi 300 TL oldu. Senelik toplam 7 bin 219 TL olan vergi ödemeleriyle birlikte senelik 3 bin 630 TL fazla ödeme alınmış oluyor. Bazı işçiler net, bazı işçiler brüt ücretlerle çalışıyor. Net ücrete bağlı olarak çalışan işçiler de vergi avantajından faydalanabilecek. Net ücretle çalışan kişilerin eline geçen para vergi diliminden etkilenmediği için bu durumdan işçi değil iş veren faydalanmış olacak. Brüt asgari ücret 13 bin 414 TL olduğu için bu vergi hesaplamaları bütün işçiler için geçerli olacak.