Kredi kartlarında taksit ve yüksek limit devri kapanıyor! Bakan Şimşek'ten flaş açıklama

Kredi kartlarına düzenleme geliyor. Kart kullanımlarının yaygınlığı düşürülmeye çalışılacak. Peki nasıl değişiklikler olacak? İşte ayrıntılar...

Kredi kartlarında taksit ve yüksek limit devri kapanıyor! Bakan Şimşek'ten flaş açıklama

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in son açıklamalarına göre, Türkiye'de kredi kartlarına yönelik önemli düzenlemelerin kapısı aralanıyor. Kredilerin hızla büyümesinin ekonomiye olumsuz etkilerine dikkat çeken Bakan Şimşek, kredi kartlarının asgari ödeme oranları, faizler ve taksit sayıları gibi temel unsurlarında değişiklikler öngördüğünü açıkladı.

Kredi Kartı Kullanımında Ciddi Azalma Hedefleniyor

Kredi kartlarının son dönemde hızla artan kullanımının enflasyonu olumsuz etkilediğine dikkat çeken Bakan Şimşek, bu nedenle ciddi bir düzenlemeye gidilmesi gerektiğini vurguladı. 1 Eylül itibariyle yıllık kredi kartı üzerinden kredi hacminin yüzde 140 civarında arttığını belirten Bakan Şimşek, bu artışın enflasyonun iki katından fazla olduğuna dikkat çekti ve "Bu kadar yüksek seyreden bir kredi hacmiyle enflasyonu ve cari açığı kontrol altına alamayız" dedi.

Kredi kartlarına yönelik düzenleme hakkında konuşan uzmanlar, şu olası değişiklikleri öne sürdü:

kredi kartı kullanımının sınırlandırılması hedefleniyor

Kredi kartı sahiplerinin asgari ödeme miktarının yükseltilmesi, borçların daha hızlı ödenmesine yönlendirilebilir. Buna ek olarak kredi kartlarının limitlerinin azaltılması, harcamaların kontrol altına alınmasına katkı sağlayabilir. Ayrıca kredi kartı faiz oranlarının yükseltilmesi, tüketicileri dikkatli harcamalara teşvik edebilir. Kredi kartı ile yapılan taksitli alışverişlerdeki taksit sayılarının azaltılması da borçların daha çabuk kapatılmasını sağlayabilir. Kredi kartlarından nakit çekme işlemlerine getirilecek sınırlamalar, tasarrufu teşvik edebilir.

Bu düzenlemelerin nasıl uygulanacağı ve hangi aşamalardan geçeceği henüz net değil, ancak Bakan Şimşek'in açıklamalarıyla birlikte kredi kartı kullanıcıları ve ekonomiye dair yakından takip edilen bir gelişme olarak ön plana çıkıyor. Düzenlemelerin Türkiye'nin ekonomik dengesine nasıl etki edeceği ise gelecekteki günlerin merak konusu olmaya devam edecek.