Kredi Faizleri Tavan Yaptı: Bu Tarihten Sonra Artık Ucuza Kredi Beklemeyin!

Bankaların kredi faiz oranları ciddi şekilde yükseldi. Sektör, artık ucuza kredi olmayacağını söylüyor.

Kredi Faizleri Tavan Yaptı: Bu Tarihten Sonra Artık Ucuza Kredi Beklemeyin!

Ucuz Kredi Fırsatları Tarih Oldu

Ekonomik Değişikliklerle Birlikte Kredi Koşulları Sıkılaşıyor

Son seçimlerin ardından ekonomi politikalarında yaşanan değişiklikler, finans sektörünü etkisi altına aldı. Bu süreçte, politika faizindeki hızlı artışın yanı sıra kredi ve kredi faizlerinde de dikkat çekici yükselişler yaşanıyor.

2023/06/15/para6-001.jpg

Yalnızca beş ay önce %1.5 seviyelerinde seyreden ihtiyaç kredisi faiz oranları şimdi %2.5'e ulaşmış durumda. Konut ve taşıt kredilerinde ise %3 ve %4 seviyelerine tırmanış gözlemleniyor.

Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ'un Sözcü Gazetesi'ne yaptığı açıklamada dikkat çeken değerlendirmeler vardı. Baştuğ, artık kredilerin %40'ın altında bir maliyetle sağlanamayacağını belirtti.

Ucuz kredi fırsatlarına alışkın olan kesimin zorlanacağı bu yeni dönemi değerlendiren Baştuğ, "Bankalar, kredi konusunda her zaman aracı konumundadır. Bir müşteriden kaynak alır, sanayiciye kredi sağlar. Biz burada marjinal maliyetlere bakarız. Maliyet %40 iken, üzerine %8-10 oranında zorunlu karşılık maliyeti eklenirken, krediyi %50 marjla sağlayan bankalardan %20 marjla kredi beklemek gerçekçi değildir. Geçmişte belirli bir grup banka çok uygun koşullarda kredi verdi. Biz de verdik, ancak daha kısa vadeli krediler sunduk. Şimdi bu fırsatlara alışan kesim, aynı şartları talep ediyor fakat artık bu mümkün değil. Dolayısıyla ucuz krediye ulaşmanın ve hiç kredi alamamanın ince bir çizgiyle ayrıldığını, ucuz krediye ulaşamayanların artık eski fırsatları bulamadıklarını düşünüyorum" şeklinde konuştu.