İlaç fiyatlarına KDV zammı etkisi! 15 bin ilaçta fiyatlar artıyor: Bugün başladı

Zam haberleri peş peşe gelmeye başlarken bu defa ilaçlar hedef alındı. Kriz vurgunu sonrası açıklamalar gelirken zam yükünü SGK'nın taşımak zorunda kalacağı hedefleniyor. İşte ilaçlarda tarihi zam...

İlaç fiyatlarına KDV zammı etkisi! 15 bin ilaçta fiyatlar artıyor: Bugün başladı

7 Temmuz'da  Resmi Gazete’de yayınlanan yürürlükte  “Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar”a dair yazılı açıklamalarda bulundu. Binlerce ilaca zam yapılırken bugünden itibaren KDV oranları yüzde 10 olarak güncellendi.

İnsan sağlığı ve tedavi için mecburiyet olan ilaçlar ertelenemezken gelen KDV artışı ise cepleri zorladı. Geçim sıkıntısı çeken vatandaşlarımızın ödeyeceği katkı payı ve farklara yansıyacak artıştan ötürü ek külfet olacak. KDV yükünün zararını hem bir eczacılar hem de SGK taşımak zorunda olacak.

İlaçlara zam

BİNLERCE İLACA KDV ARTIŞI

Gelişmiş ülkeler üzerinde bu durum farkına varılarak ilaç gibi yaşamsal ürünlerin vergileri sıfır ya da bir olarak belirlendi. Devletler geri ödeme kurumlarının ilaç tedavilerindeki vergi yükünü azaltıyor. Temel gıda ürünlerinde ise belirlenen KDV oran yüzde 1 olurken bu durum asla değiştirilmemek üzere belirlendi. 10 Temmuz itibariyle KDV oranlarında ki değişiklikle 14.900 çeşit ilacın fiyatları arttırıldı.