Hükümet memura müjdeyi patlattı! Memurların yüzleri gülecek %70 zam geliyor!

Hafta sonu gündeme düşen ilk haberlere göre, milyonlarca memur ve memur emeklisini yakından ilgilendiren 7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri ön müzakerelerle tamamlandı.

Hükümet memura müjdeyi patlattı! Memurların yüzleri gülecek %70 zam geliyor!

Gözler 14 Ağustos'ta iktidarın masaya getireceği tekliflere çevrildi. Kulislere yansıyan bilgilere göre, hükümet memurun yüzde 110 zam talebine karşılık yüzde 70 zam yapmayı düşünüyor. Ayrıca, kira yardımına olumlu bakan iktidarın bazı büyük şehirlerde istenilen rakamın yarısını vermeyi düşündüğü konuşuluyor. Diğer taraftan, hükümetin toplu sözleşme görüşmelerini hakem heyetine götürebileceği gündemde.

Toplu Sözleşme Görüşmeleri Devam Ediyor

Milli Gazete'den Alper İnaç'ın haberine göre, 2024-2025 yılları arasında yaklaşık 4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisinin maaş zamları ve sosyal haklarını belirleyecek olan toplu sözleşme görüşmeleri devam ediyor. Hükümet, hazırlanan takvime göre 14 Ağustos'ta ilk teklifini masaya sunacak.

7. Dönem Toplu Sözleşme Görüşmeleri İlerliyor

Ağustos ayının ilk gününde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ev sahipliğinde gerçekleştirilen ilk toplantıyla başlayan 7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri ilerliyor. Toplu Sözleşme öncesinde taleplerini kamuoyuyla paylaşan Memur-Sen, masaya %110 zam, memurlara bayram ikramiyesi, 7 bin 650 lira kira yardımı, gelir vergisinin yüzde 15'te sabitlenmesi ve memura yapılan seyyanen zammın emekliye de yansıtılması taleplerini sunmuştu.

İlk Teklif 14 Ağustos'ta Masada Olacak

Bu talepler üzerine hükümetle yapılan ön görüşme trafiği tamamlanırken, gözler 14 Ağustos'a çevrildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda gerçekleşecek toplantıda hükümet, 7. Dönem Toplu Sözleşme için ilk teklifini masaya getirecek. Memur-Sen'e bağlı olarak çalışan 11 yetkili sendika, masaya getirilen teklifi değerlendirecek ve konuya dair görüşme trafiği yoğunlaşacak. Memurların talepleri üzerine teklifi yeniden değerlendirecek olan hükümet, ikinci teklifini 17 Ağustos'ta sunacak.

para-1-001.webp

Zam Talepleri ve Teklifler

Genel seçimlerin ardından göreve gelen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve ekibi, ekonomik krizin faturasını vergi zamlarıyla vatandaşın sırtına yükleme eğilimindeydi. Ancak milyonlarca emeklinin zam almadığı bir dönemde, memurların zam talepleri de göz önünde bulunduruluyor. Hazine'nin durumunun iyi olmaması nedeniyle zam yapılmamasının toplu sözleşme görüşmelerini etkileyebileceği kulislerde konuşuluyor.

Talepler ve Teklifler Arasında Fark

Memurların talep ettiği yüzde 110'lık zam oranına karşılık, ilk görüşmede yüzde 40 zam teklifinin sunulacağı, ikinci teklifte ise yüzde 70'lik oranın masaya getirileceği konuşuluyor. Öte yandan, memurların büyük şehirlerde alacakları 7 bin 650 liralık kira yardımının, istenilen miktarın yarısı kadar olabileceği ifade ediliyor. Ayrıca, hükümetin sunacağı toplu sözleşme teklifini Memur-Sen'in kabul etmeme ihtimali konuşulurken, müzakerelerin hakem heyetine taşınabileceği belirtiliyor.