Fatura derdini unutturacak! Başvurana PTT'den elektrik faturası yardımı!

Devlet tarafından ihtiyaç sahibi ailelere sosyal yardımlar ödenmeye devam ederken elektrik faturası yardımının da ne zaman ödeneceği vatandaşın merak konusu oldu. Peki bu destekten kimler yararlanacak ve yardım miktarı ne kadar olacak. İşte detaylar…

Fatura derdini unutturacak! Başvurana PTT'den elektrik faturası yardımı!

Aile ve Sosyal Hizmet Bakanlığınca yürütülen destek ödemlerine elektrik faturasının da eklenmesi vatandaşı sevindirdi. Ancak bu yardımdan kimler yararlanabilecek? Detaylar haberimizde…

YAĞIŞ

PTT’DEN İHTİYAÇ SAHİPLERİNE ELEKTRİK YARDIMI 2024!

Her ay milyonlarca ihtiyaç sahibine maddi yardımda bulunan Aile ve Sosyal Hizmetler Dairesi, uygun durumdaki düşük gelirli vatandaşlara elektrik yardımı yapacağını duyurdu. Peki başvuru koşulları neler ve kim ne kadar alacak? İşte ayrıntılar…

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, çocuklara kırtasiye yardımından yaşlı ve engellilere aylık nakdi yardıma kadar her sınıf ve yaştaki yoksul ve dar gelirli vatandaşlara sosyal yardım sağlayarak bu kişilerin her zaman yanında oluyor, sosyal faaliyetlerini sürdürmeye devam ediyor.

Bakanlık, ihtiyaç sahibi ve hak sahibi olanlara "Elektrik Tüketim Desteği" adı altında elektrik desteği vereceğini açıklasa da ödemelerin PTT aracılığıyla hak sahiplerine aktarılacağı biliniyor.

Elektrik tüketimi desteği iki bölümden oluşmaktadır: "Asgari elektrik tüketimi destek bileşeni" ve "Tıbbi ekipmanın elektrik tüketimi destek bileşeni". Bu nedenle, 3294 ve 2022 sayılı Kanunlar çerçevesinde düzenli sosyal yardım programlarından yararlanan düşük gelirli ailelere asgari elektrik tüketimi desteği bileşeni verilmektedir. Tüketim destek bileşeni Tıbbi Cihazın Güç Tüketimi, cihaza bağımlı ailelere yöneliktir. SYDV kapsamında kronik hastalıkları nedeniyle cihaza bağımlı olanlar ve 2828 sayılı Kanun çerçevesinde evde bakım maaşı alan ve kronik rahatsızlığı yüzünden cihaza bağımlı olan ailelerden SYDV tarafından 3294 sayılı Kanun doğrultusunda dar gelirli olduğu belirlenen ailelere yapılıyor.

KİMLER BAŞVURU YAPABİLECEK?

Elektrik Tüketim Desteği’nden, SYDV tarafından 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu ve 2022 sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun kapsamında; düzenli merkezi yardım ve aylıklara Eşi Vefat Etmiş Kadınlara Yönelik Düzenli Nakit Yardım Programı EVEK, Muhtaç Asker Ailelerine Yönelik Düzenli Nakit Yardım Programı MAAY, Öksüz/Yetim ve Asker Çocuğu Yardım Programı ÖYAÇ, Şartlı Eğitim - Şartlı Sağlık Yardım Programı ŞESY, Çoklu Doğum Yardım Programı, Kronik Hastalık Yardım Programı, Engelli Aylıkları, Yaşlı Aylığı, Engelli Yakını Aylığı, Silikozis Aylığıilişkin hak sahipliği belirlenen ve bu hak sahipliği süren aileler yararlanabiliyor.

Bu bağlamda herhangi bir kuruma başvurmanıza gerek yoktur. Ancak nitelikli ihtiyacı olanların kimlik belgeleri ve elektrik faturalarıyla birlikte PTT acentesine gelmeleri gerekmektedir. 2022 sayılı Kanuna göre ödeme alma hakları kesinleşen ailelere sosyal yardım/düzenli ödemeler sistem üzerinden aylık kontroller yapılarak yapılmaktadır.

Elektrik Tüketim Desteği kapsamında hak sahibi ailelere ödenecek yardım tutarları şöyle:

1-2 kişilik haneler için aylık 75 kWh 155,43 liraya denk geliyor.

3 kişilik bir hane için aylık 100 kWh 207,23 liraya denk geliyor.

4 kişilik hane için ayda 125 kWh: 259,04 lira

5 ve daha fazla kişiden oluşan haneler için aylık 150 kWh: 310,85 lira

Kronik hastaların bulunduğu hanelerde hasta başına aylık 150 kWh 310,85 liraya denk geliyor.