Ev sahiplerinin bile aklı şaştı! Yüzde 100'lük zammı kimse beklemiyordu!

Ev sahiplerine yeni haberler geldi: Bu tutarlara yüzde 100 zam yapıldı! Tüm detaylar haberimizde.

Ev sahiplerinin bile aklı şaştı! Yüzde 100'lük zammı kimse beklemiyordu!

Ev sahiplerinin ödemeleriyle ilgili yeni güncellemeler yapıldı! Artık bu tutarlarda ödeme yapılacak! Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

ÖDEMELERE YÜZDE 100 ZAM YAPILDI

Boş ev vergileriyle ilgili tartışmalar sürerken 2021 senesinde başlayan değerli konut vergilerine zam yapıldı. Ev fiyatları günden güne fahiş şekilde artarken İstanbul'da en düşük ev fiyatları 3.2 milyon TL'ye yükseldi. Standart daireler için bile 5-10 milyon arasında rakamlar isteniyor ve herkes evinin değerli konutlar vergisine dahil olup olmadığını araştırıyor. Bu verginin kapsadığı evler düşük çünkü vergi piyasasına göre değil emlak vergisine göre hesaplanıyor. Yürürlüğe rayiç bedel üzerinden giren değerli konutlar vergisi için emlak vergisi üstünden hesaplama yapılıyor. Emlak vergileri ise belediyelerde dört senede bir toplanan komisyon tarafından belirleniyor. 2022-2025 seneleri için emlak vergisi 2021 senesinde belirlendi. Ara senelerde yeniden değerlendirme oranının yarısı eklenerek hesaplama yapılıyor. Bu hesaplamalara göre 9 milyon 967 bin TL ile 14 milyon 951 TL arasında olanlar için binde 3, 14 milyon 951 bin TL ve 19 milyon 936 bin TL arasında olanlar için binde 6 tutarında ödeme yapılıyor. 

değerli konut vergilerinde artış

Özel Projeler Departmanı Müdürü Berk Ünsal yaptıkları araştırma sonucunda şu sözleri söyledi; 'Bu hesaplamaları destekleyecek şekilde 500 metrekare arsa payı ve üstünde 300 metrekare yapı olan örnek taşınmazın belediye emlak rayiç bedeli güncel olarak 2 milyon 570 bin TL olarak hesaplanması gerekirken 20 milyon TL olarak hesaplanıyor. Bu hesaba göre belediye emlak rayiç değerine göre Değerli Konut Vergisi için 45 bin TL ödeme yapılıyor.' Değerli Konut Vergisi sorumluluğu olan evler için ilk önce yalılar, sonra villa bölgeleri ve rezidanslar dahil ediliyor. Değerli Konutlar Vergisine dahil olan taşınmazlar İstanbul'da Beşiktaş, Sarıyer, Beykoz, Üsküdar, İzmir Karşıyaka, Çeşme ve Urla Ankara'da Çankaya ve Yenimahalle, Antalya'da Muratpaşa, Muğla'da ise Bodrum olarak açıklanıyor. Sahil hattı ve villa bölgeleri, yüksek yüzölçümü olan arsalar da bu vergiye dahil ediliyor. Değerli Konut Vergisi ödemeleri için Şubat ayında beyanname veriliyor ve ilk taksitleri Şubat ayında ödenmeye başlıyor. İkinci taksitler ise son gün 31 Ağustos olmak üzere Ağustos ayı boyunca ödeniyor. Ödeme yapmayan kişiler faizlerle karşı karşıya kalıyor. Rayiç değerler 2022-2025 senesi için belirlendi ve bu süreç için vergi değerine ulaşan kişiler bu süreçlerde vergi ödemesi yapacak. Vergi ödemeleri il ve ilçelerde olan Vergi Daireleri aracılığıyla yapılabiliyor. Eğer vergi için ilk taksit ödemesini Şubat ayında yapıp Nisan ayında evinizi sattıysanız Ağustos ayında ödenmesi gereken ikinci taksitleri de siz ödüyorsunuz. Sonraki sene ise evin yeni sahibi Şubat ayında Değerli Konut Vergisi için beyanname veriyor.