En düşük emekli maaşı değişiyor! Enflasyon sonrası yeni hesaplamayla işte yeni maaşınız

Son zamanlarda gündemdeki konuların başında gelen emekli maaşları için sıcak bir gelişme yaşandı. Detaylar haberimizde…

En düşük emekli maaşı değişiyor! Enflasyon sonrası yeni hesaplamayla işte yeni maaşınız

Bu yıl emekliler için bayram havasında geçiyor ve geçmeye de devam ediyor. Emeklilere yeni bir müjde yeni zamlı maaş yolda. Detaylar haberimizde…

banka

EMEKLİYE VE MEMURA DEV ZAM MÜJDESİ: EN DÜŞÜK MEMUR EMEKLİSİ MAAŞI 14.814, SSK, BAĞKUR EMEKLİSİ MAAŞI 11.250 TL!

Emekli ve memurların maaş artışları merakla bekleniyor. Ocak 2024'e ilişkin yeni maaş artışları ardı ardına açıklandı. İşte son dakika rakamları...

Dün yeni yasama yılına başlayan Kongre'nin, yılın son çeyreğinde gündemine birçok ekonomik düzenlemenin gelmesi bekleniyor. İşçi ve emeklilerin ihtiyaçlarına yönelik çalışmalar sürdürülürken, bu düzenlemelerin kesinleştiğinde siyasi grupların ve milletvekillerinin gündemine gelmesi bekleniyor.

Ekonomi Dairesi Başkanlığı, bütçe ve Kalkınma Planı hazırlıklarını tamamlayacak, bütçe maratonu sırasında bakanlık ve kuruluşların bütçeleri Plan ve Bütçe Komisyonu'nda değerlendirilerek Genel Kurul'da görüşülecek.

 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 7 bin TL'nin üzerinde emekli maaşı alan 6 milyon emeklinin emekli maaşlarına sosyal bileşenin de eklenmesine yönelik çalışmayı tamamlayacak.

EMEKLİ MAAŞLARINA KADEMELİ ZAM

Son dakika haberine göre; SSK ve BAĞ-KUR emeklilerinin emekli maaşlarında asıl maaştan kademeli olarak artış yapılacak. Yani maaşı az olan emeklilere uygulanan artış daha yüksek olacak ve emekli maaşı artışı 7 bin 500-10 bin, 10 bin-15 bin, 15 bin-20 bin ve 20 bin Türk Lirasının üzerine kademeli olarak hesaplanacak.

ESNAF, ÇİFTÇİNİN PRİM YÜKÜ AZALACAK

Yaklaşık 1 milyon küçük esnaf ve çiftçinin sigorta prim yükünün azaltılmasına yönelik yasal düzenlemeler TBMM'ye sunulacak. Küçük esnafın emekliliği için gereken gün sayısı, SSK'lıların gün sayısına eşit olacak şekilde 7 bin 200'e indirilecek.

 Esnafın gelirini artıracak bu tedbirle emekliliği belirleyen son 1261 gün kuralı da revize edilecek: Sigorta branşına bakılmaksızın 7200 günü dolduranlar emekli olma hakkına sahip olacak. Ayrıca BAĞ-KUR’da 5 bin 400 gün olan kısmi emeklilik süresi SSK'lılar için 4 bin 500 güne indirilecek.

EV KADINLARINA EMEKLİLİK MÜJDESİ

Ev hanımlarına da emeklilik için destek sağlanacak. Özellikle kadınların emeklilik yaşı, sahip oldukları çocuk sayısı dikkate alınarak hafifletilecek. Ev kadınlarının emekliliklerini desteklemek için ödeyeceği isteğe bağlı primlerin üçte biri Devlet tarafından karşılanacak.

 Ev hanımları isteğe bağlı sigorta satın alarak emekliliğe hak kazanabilecek, kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler ücretsiz sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek.

EMEKLİYE EN AZ YÜZDE 40-45 ZAM

Sıcak bir gelişmeye göre, Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, artışa ilişkin yaptığı açıklamada, "Tüm imkanlarımızı zorlayarak emeklilerimize elimizden gelen en iyi desteği vermeye çalışacağız. İnşallah yıl sonuna kadar çalışmayı tamamlayarak emeklimizin yanında olmaya devam edeceğiz" dedi ve kıdem tazminatına da değindi.

Yılmaz, "Şu anda bir çalışmamız yok. Her zaman bir politikamız olduğunu söyledik. Çalışanların büyük bir kısmını ilgilendiren konularda prensiplerimiz var" diyen Yılmaz, sendikalarla uzlaşmadan bu konularda hiçbir zaman adım atmadıklarını ve atmayacaklarını söyledi.

Ayrıca ekonomist Muhammet Bayram da kuruldaki en güçlü tahmini yayınlayarak şunları söyledi: “Yıl başından itibaren emeklilerimize fark enflasyon sapması dahil en az yüzde 40 ila 45 oranında zam verilecek. Ama bahsi geçen düzenleme ekim ayında artış yapılıp yapılmayacağı" 7 bin 500 liralık maaşların da gündemde olacağını söyledi.

Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş, "İlk başta Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın enflasyon tahminini yüzde 58 olarak güncellemesinin ardından memurların en düşük maaşı 32 bin 500 TL civarında tahmin ediliyordu", şimdi ise enflasyon tahmini yüzde 65'e çıktı. Memur maaşlarının 33 bin TL olacağını, memur maaşlarının da yüzde 50 artacağını vurguladı.

HANGİ MAAŞ KAÇ TL OLACAK? İŞTE OCAK 2024 ZAMLI MAAŞLAR

Şu anda 22 bin 17 lira olan memurların en düşük maaşı, Bakan Vedat Işıkhan'ın açıkladığı üzere yüzde 50 artışla 33 bin 25 lira olacak.

Temmuz 2023'te şube müdürünün maaşı 32 bin 451 lira iken yüzde 50 artarak 48 bin 676 liraya çıkacak.

 Şu anda 29 bin 538 lira olan uzman öğretmen maaşı yüzde 50 artarak 44 bin 307 liraya çıkacak.

 26 bin 654 TL olan öğretmen maaşları 2024 Ocak ayında yüzde 50 artarak 39 bin 981 TL'ye çıkacak.

 Müdür maaşı ocak ayından itibaren 32 bin 626 TL'den yüzde 50 artışla 48 bin 939 TL'ye çıkacak.

Uzmanların maaşı 54 bin 959 liradan 82 bin 438 liraya çıkacak.

 En düşük emekli memurun maaşı yüzde 50 artarak 9 bin 876 TL'den 14 bin 814 TL'ye çıkacak.

 En düşük SSK emeklisi ise yüzde 50 artışla 7 bin 500 TL yerine 11 bin 250 TL maaş alacak.