Ek MTV Ödemeleri: Devlet Yüzde 20'yi Geçemedi!

Ek MTV Ödemeleri: Devlet Yüzde 20'yi Geçemedi!

Ek MTV Ödemeleri: Devlet Yüzde 20'yi Geçemedi!

Ağustos ayının sonunda 16.3 milyar TL olarak kaydedilen ek MTV tahsilatı, beklentilerin oldukça altında kaldı. Bu miktarın sadece 3.4 milyar TL'si tahsil edilebildi. Bu düşük tahsilat oranının temel nedenlerinden biri, ek MTV kararının Anayasa Mahkemesi tarafından sorgulanmış olmasıdır. Bazı avukatlar, bu kararın iptali için Anayasa Mahkemesine başvuruda bulunmuşlardı ve bu durum, vatandaşları ek MTV'nin ödeme takvimine uymamaya teşvik etti.

Vergi Uzmanlarına Göre Beklentiler

Vergi uzmanları, 2023 yılının başında belirlenen MTV tahsilat hedefinin 38 milyar TL olduğunu hatırlatıyorlar. Her yıl, araç sahiplerinden alınan MTV'nin yarısı Ocak ayında, diğer yarısı ise Temmuz ayında tahsil ediliyordu. Ancak ek MTV kararıyla birlikte bu hedef 71.2 milyar TL'ye çıkarıldı. Yani, ek tahsilat beklentisi 32.6 milyar TL olarak belirlendi. Bu ek tahsilat, Ağustos ve Kasım aylarında iki eşit taksitte toplam tahsil edilmesi gerekiyordu ve bu da 16.3 milyar TL'ye denk geliyordu. Ancak, Ağustos 2023 bütçe verilerine göre, yalnızca 3.4 milyar TL seviyesinde MTV tahsilatı gerçekleşti. Bu, tahsilat oranının yalnızca yüzde 20.8 olduğu anlamına geliyor ve bu, vergi tahsilatı için oldukça düşük bir orandır.

Gecikmeler ve AYM Kararı

Gecikmelerin ana nedeni, ek MTV kararının Anayasa Mahkemesi'ne taşınmış olması ve bu kararın iptal edileceği beklentisinin yaygınlaşmasıdır. Ek MTV'nin ilk taksidi için süre 6 Eylül'e kadar uzatıldı. Ancak, bu süre zarfında tahsilat oranının beklenenin altında kalması bekleniyor. Vergi uzmanlarına göre, Anayasa Mahkemesi'nin ek MTV'yle ilgili kararının bu sefer iptal yönünde olmayabileceği konusunda kişisel görüşler bulunuyor.