E-Devlet'ten Evde Bakım Maaşı İçin 5 BİN TL Nakit Yardım!

Emekli ve memur maaşlarına yapılan zamların ardından, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından sağlanan evde bakım maaşları da arttırıldı. Temmuz 2023 zammıyla geçerli olacak yeni evde bakım maaşı belirlendi.

E-Devlet'ten Evde Bakım Maaşı İçin 5 BİN TL Nakit Yardım!

Evde bakım maaşlarındaki değişiklik, memur maaş katsayısındaki güncellemeden kaynaklanmaktadır. Bu güncelleme sonucunda, evde bakım aylıkları 4.337 TL'den 5.098 TL'ye yükseltildi. Yapılan düzenleme ile evde bakım yardımı alan kişilerin aylık maaşları yüzde 17,55 oranında arttı.

Evde bakım maaşı için başvuruda bulunmak isteyen vatandaşların belirli şartları karşılamaları gerekmektedir. Ağır engelli raporu olan ve tuvalet, beslenme, giyinme, temizlik, merdiven inip çıkma gibi ihtiyaçlarını tek başına karşılayamayan tüm vatandaşlar başvurabilir. Başvuru için Engelli Sağlık Kurulu Raporu'nda kişinin engel oranının %50 ve üzeri olması ve ağır engelli kısmında "EVET" ibaresinin yer alması gerekmektedir. Aynı zamanda, engelli kişinin hayatını idame ettirebilmesi için (beslenme, temizlik, giyinmek, merdiven inip çıkmak vb.) başkasının yardımına ve bakımına muhtaç olması gerekmektedir. Gelir kriterleri de önemlidir, başvuru sahibinin kendisine ait veya bakmakla yükümlü olduğu birey sayısına göre kendisine düşen ortalama aylık gelir tutarının, bir aylık net asgari ücret tutarının 2/3'ünden daha az olması gerekmektedir.

ev-hanimlarina-emeklilik-112-2.webp

Hükümet, toplumun tüm kesimlerine yönelik koruma alanlarını güçlendirerek, evde bakım yardımı alan 569 bin kişinin maaşlarını artıracak ve sosyal güvencesi olmayanları kısmi zamanlı olarak sosyal güvenlik kapsamına alacak. Bu sayede, evde bakım yardımı alanların maddi durumu daha da iyileştirilmiş olacak. 2023 yılı başında 4.336 TL olan evde bakım maaşı, memur ve emekli zammı ile birlikte artış göstermiş ve Temmuz ayında aylık 6.000 TL'yi ve yıllık 72.000 TL'yi geçecek şekilde düzenlenmiştir.