Döviz kampanyası resmen başladı! Dolarını eurosunu getirene indirim geliyor

Ülkeye döviz girmesini teşvik edecek olan yeni düzenlemeler üzerinde çalışılıyor. Yakın zamanda Kongre'ye sunulması beklenen düzenleme, ihracatçılara yönelik beş puanlık vergi indirimi sağlıyor. Yurt dışında faaliyet gösteren şirketler ülkeye getirdikleri kârın yüzde 5'ini vergi olarak ödüyor.

Döviz kampanyası resmen başladı! Dolarını eurosunu getirene indirim geliyor

Ülkeye döviz girişini kolaylaştırmak amacıyla bir dizi yeni uygulama hayata geçirildi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni reform paketine ilişkin açıklama yaptı.

Bakan Şimşek, uygulanan ekonomik programın daha dengeli ve kapsayıcı, aynı zamanda da sürdürülebilir büyümeyi ve kalıcı fiyat istikrarı yaratacak kalıcı refah artışını hedeflediğini vurgulayarak, yatırımı, istihdamı, üretimi, ihracatı çevresel rekabet gücünü desteklemeyi amaçladığını söyledi. Düzenlemenin, cari dengeyi iyileştireceğini, bütçeyi sürdürülebilir ve aynı zamanda da sağlıklı kaynaklarla finanse edecek olan önceliklerinden biri olduğunu ifade etti.

Bakan Mehmet Şimşek, bu çerçevede üretimi, rekabeti ve verimliliği artırmaya yönelik yapısal reformların hayata geçirileceğini, maliye, vergi ve gelir politikalarının koordineli bir şekilde uygulanacağını belirterek, ülkenin bu kurallara bağlı kalmaya devam edeceğini de aktardı. Bu araç vergilendirme alanında bir dönem programını ele almaktadır. Şimşek, bu çalışmalardan bazılarına öncelik verdiğini belirterek, konunun yakın süreçte Meclis gündemine geleceğini de sözlerine ekleyerek şöyle konuştu:

“Paket ekonomik plan hedeflerinin gerçekleşmesine katkı sağlamak amacıyla ihracatı destekleyecek ve ülkemize döviz girişini kolaylaştıracak düzenlemelerimiz var. Ülkemize döviz girişini kolaylaştırmak amacıyla, Ülkeye gelir getirilmesine yönelik düzenlemeler getirmiştir.Gelir vergisi mükelleflerinin ve kurumlar vergisi mükelleflerinin yurt dışındaki bazı faaliyetlerine uygulanan vergi indirimleri ve muafiyetlerini şu şartlarla getirmektedir. Kazanılan gelir üzerinden kurumlar vergisi 5 puan azaltılacaktır. Bu uygulama, bir üretici veya tedarik kuruluşunun, bir dış ticaret kuruluşu veya sektörel dış ticaret şirketi aracılığıyla ara ihracat sözleşmesi kapsamında gerçekleştirdiği ihracat faaliyetleri için geçerlidir.”

Döviz kampanyası resmen başladı! Dolarını eurosunu getirene indirim geliyor

Ülkeye döviz ithalatını kolaylaştırmayı amaçlayan uygulamanın detaylarını da aktaran Bakan Şimşek, şöyle devam etti:

“Yurt dışında hizmet olarak verilen mimarlık, mühendislik, yazılım, tasarım, bilgi işlem, telefon hizmetleri, eğitim ve sağlık faaliyetleri üzerinden elde edilen gelirlerden, gelirin Türkiye'ye getirilmesi koşuluyla yüzde 50 oranında kâr kesintisi sağlıyoruz. yüzde 80'e çıkıyor. Kurumlar vergisi mükellefi yükünde ise beyannamelerde yük yüzde 5'e indirilecek."

Bakan Şimşek, yurt dışında elde edilen temettülerin tamamının Türkiye'ye getirilmesi halinde, gelir vergisi ve kurumlar vergisi mükelleflerinin bu kârların yüzde 50'si üzerinden gelir vergisi ve kurumlar vergisinden muaf tutulacağını söyledi.